МС: Партията на Кунева изопачи данните за "калинките" в администрацията

Александра Маркарян 22 януари 2013 в 18:43 2319 3

Министерски съвет. Снимка: БГНЕС
Министерски съвет. Снимка: БГНЕС

Изнесените данни от "Движение България на гражданите" за "калинки" в администрацията на Министерския съвет са некоректно представени. Това се казва в официалната позиция на МС, разпространена днес.

В общия брой на назначените без конкурс и представени от Тома Биков от "България на гражданите" като "калинки" и "хора, които не са компетентни да издържат конкурс за влизане в държавната администрация", са били включени назначените в МС 34 държавни служители от закритото Министерство на държавната администрация (които са постъпили там с конкурс), 42-ма служители на Министерството на финансите и служители, дошли от други администрации, както и хора, които са били назначавани по заместване на служителки в отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете, на командировани служители в дирекции на Европейската комисия, на ползващи дългосрочен отпуск за временна нетрудоспособност.

7 души от тъй наречените "калинки" от "България на гражданите" са работили в администрацията на Министерския съвет 9 месеца в рамките на програмата "Старт на кариерата", други четирима са били там на стаж, двама са били на граждански договори. Сред определените като "калинки" са и 21 сътрудници по управление на европейски проекти и програми. От "Движение България на гражданите" са включили и назначени членове на политическите кабинети на премиера, заместниците му, на бившия министър без портфейл Божидар Димитров, за които няма изискване за провеждането на конкурс.

Цялата информация, включително и законовото основание, на което тези хора са били назначени, е била предоставена на "Движение България на гражданите" с писмо от 30 ноември 2012 г. в отговор на тяхно запитване по Закона за достъп до обществената информация, се казва в прессъобщението от Министерски съвет.

По време на мандата на ГЕРБ (справката е за 1 август 2009 г. до 1 ноември 2011 г.) в МС са били назначени 212 служители. 140 от тях са назначени по служебно правоотношение, 72 - по трудово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews