Манчев обжалва паричната гаранция от 1 млн. лв.

Юлиан Христов 04 октомври 2013 в 15:49 2257 0

Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС
Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС

Богомил Манчев ще обжалва наложената му от прокуратурата парична гаранция от 1 млн. лв.

Днес той се сдоби с обвинение за това, че е подбудил шефа на Националната електрическа компания (НЕК) да извърши длъжностно присвояване. В резултат държавата била ощетена с 13 млн. лв.

Адвокатът на Манчев Менко Менков каза, че това е рекордна в българското правораздаване гаранция. Той смята, че на Манчев не следва да бъде налагана каквато и да било мярка за неотклонение, тъй като той съдействал на разследващите. 

Четирима прокурори отказали да повдигнат обвинение на Манчев, стана ясно още от думите на адвокат Менков. В крайна сметка постановлението за привличане на бизнесмена като обвиняем било подписано от прокурор Емил Петров, който е брат на шефа на Столичната следствена служба, Петьо Петров. Именно в Столичното следствие Манчев беше привикан и от следовател на службата получи постановлението, с което е привлечен като обвиняем.

Според Менков за момента не може да се говори за наличие на конфликт на интереси.

Той обясни, че следователката, която привикала Манчев, обяснила, че не познава прокурор Петров. Адвокатът смята още, че обвинението е несъстоятелно. От тезата на прокуратурата излизало, че Манчев и изпълнителният директор на "Уорли Парсънс" Събин Събинов са карали шефа на НЕК да плаща. Той обясни, че Манчев няма пряк договор с НЕК и не е получил никакви пари от компанията. Плащания по договорите, които компанията на Манчев е сключила с Уорли Парсънс, е имало до август тази година. Обстоятелството, че "Уорли Парсънс" извършват кореспонденция с държавата и НЕК автоматично изключва възможността Манчев да е извършил престъпление. "Така, както са обвинили него, могат да обвинят всеки един, че е получил заплатата си, за това че е съветвал работодателя си как да му плати заплатата", коментира адвокатът. 

Богомил Манчев е категоричен, че при три поредни правителства не е направено нищо, за да се изпълни мораториума на Парламента за спирането на проекта "Белене". През 2012 година Министерски съвет е свел решение до ресорния министър, тогава Делян Добрев, да уведоми страните по договора за решението на Парламента, като двете страни трябва да започнат действия за прекратяването на договора. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика