Кокинов изнесъл доклада за цецомобилите под носа на главния прокурор

Юлиан Христов 29 април 2013 в 10:40 6025 3

Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: Сергей Антонов
Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: Сергей Антонов

Градският прокурор на София Николай Кокинов изнесъл и предал доклада на прокуратурата за подслушванията с т.нар. "цецомобили", като го предал на бившия премиер Бойко Борисов. 

Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти във Висшия съдебен съвет (ВСС). Днес Етичната комисия при съвета трябва да се занимае с оставката на Кокинов, след като в петък бяха разпространени записи от разговор между него, бившия премиер Бойко Борисов и ексземеделския министър Мирослав Найденов. 

"Това, което за мен беше най-неприятно, и най-голямото нарушение, е това, че се оказва, че господин Кокинов, непосредствено преди съвещанието в моя кабинет, и непосредствено преди обявяване на резултатите от проверката на прокуратурата по незаконно използване на СРС-та, на практика обявява, съобщава или може би дори - предава явния доклад за тези проверки", каза главният прокурор.

Цацаров поясни, че още в петък е образувана проверка във Върховната касационна прокуратура (ВКП), която трябва да установи дали в изтеклите записи има данни за престъпление против правосъдието, както и за престъпление по служба. "Най-голямото нарушение е, че прокурор Николай Кокинов е съобщил или дори - предал резултатите от прокурорската проверка за подслушването преди обявяването й", заяви Цацаров. 

Той обясни, че прокуратурата се интересува от действията на Кокинов като прокурор и това, че е предоставил информацията "по начин и на лице, на което не следва да бъде предоставяна". 

Главният прокурор няма съмнения в автентичността на записите. "Не мисля, че някой може да отрече, че такъв разговор е воден. Дали това, с което сме запознати, е целият разговор, дали са само детайли, това ще бъде изяснявано", коментира още той. 

За частта от разговора, в която Николай Кокинов казва на Бойко Борисов „Ти си го избра”, главният прокурор Сотир Цацаров коментира: „Не ме притеснява, ще ме притеснява, ако стоя на едно място и нищо не правя. Имаме два пътя - единият да си вършим работата, другият - да чакаме да ни свърши мандатът. Нямам никакво намерение - да чакам и да превърна Прокуратурата в заложник на нечии интереси или недай Боже, в участник в политическата игра за предстоящите избори. Прокуратурата не може повече да стои в процес на изчакване, тя трябва да си върши работата".

Никога не съм очаквал, че за времето от 10 януари могат да се случат толкова неща и никога не съм очаквал, че тези неща могат да поставят прокуратурата на такова изпитание, че могат да са свързани с такива проблеми и в общественото пространство - каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Прокуратурата е амбицирана да доведе делото да незаконно подслушване докрай. "Както по това дело, така и по други дела за незаконно използване на СРС-та, включително и срещу други лица от състава на МВР, амбицията на прокуратурата е не просто да образува дела и не просто образувайки дела, да хвърля шум в публичното пространство", заяви още Цацаров, цитиран от "Фокус".

Президентът на Републиката беше повече от ясен, той каза че всичко това не трябва да се използва за пушилка, ако правим нещо, трябва да го докараме до съд, в противен случай - явно не работим като прокуратура, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Днес Николай Кокинов е внесъл молба да бъде освободен и като магистрат. След изтичането на записите на разговорите на Кокинов с бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, градският прокурор поиска да бъде освободен като административен ръководител на Софийска градска прокуратура. Днес сутринта обаче е внесъл още една молба, с която иска да бъде освободен и като магистрат.

"По закон такава молба не може да бъде разгледана - молба за освобождаване от качеството на прокурор, при положение, че има образувано дисциплинарно производство. Няма обаче никаква законова пречка да бъде разгледана молбата за освобождаване от длъжността софийски градски прокурор", коментира главният прокурор Сотир Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!