Кой кой е в тройката от кандидатите за патриарх

Борислава Бибиновска 16 февруари 2013 в 21:37 3537 4

Кой ще е новият патриарх на България
Кой ще е новият патриарх на България

След дълго и спорно гласуване, продължило два дни и провело се в 26 тура, Светият синод успя да излъчи тримата кандидати за патриарх.

Новият патриарх на България ще бъде избран от три кандидатури - Старозагорския митрополит Галактион, Русенския Неофит и Ловчанския Гавриил.  

Митрополит Галактион 

Старозагорският владика събра 11 от всички гласове, с което оглави челната тройка.

Галактион Старозагорски, със светско име Георги Любенов Табаков, е роден на 26 февруари 1949 г. в с. Ветрен, Пазадржик.

От март 2000 г. е избран за Старозагорски митрополит.

Името на Галактион винаги е било обвито в противоречие. Владиката често е забъркван в публични скандали. Определян е като един от немирните и свободолюбиви духовници.

Галактион бе сред 11-те владици, за които бе обявено, че са служили на Държавна сигурност (ДС). Същевременно обаче досието на Галактион е заличено.

Когато обявиха имената на духовниците, служили на ДС, митрополит Галактион заяви, че не се притеснява и не смята за нужно да се извинява. Както се казва – няма доказателства, няма виновен.

Галактион бе обвинен, че участва в търговия с човешки органи.

Стана ясно, че между 2007 и 2010 г. владиката е членувал в Съвета на директорите на “Тъканна банка остеоцентър България” ЕАД, около която имаше съмнения за търговия с трупове.

Друг противоречив момент от живота на Галактион е участието му в разкола на синода през 1992 г. Тогава Галактион бе твърдо решен да се бори срещу духовниците, които са се ползвали с протекцията на комунистическата власт.

Три години по-късно старозагорският владика обърна курса и след покаяние се завърна в лоното на Светия синод.

Галактион беше първият митрополит, въвел архонството в църквата. Владиката от Стара Загора обяви за архонти няколко бизнесмена и публични личности, сред които и председателя на политическа партия "ГОРД" Слави Бинев.

Любопитен факт за Галактион е, че той е страстен почитател на футбола и по време на студентските си години често е участвал в мачове. Според неофициална информация старозагорският митрополит е фен на ФК „Левски”.

Галактион е и народен представител в 36 Народно събрание (1991-1994) от Съюза на демократичните сили.

Русенският митрополит Неофит (Симеон Николов Димитров) е роден в София на 15 октомври 1945 г. Учи в духовната семинария в София. През 1975 г. е постриган за монах в Троянския манастир. През 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски", а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". Година по-късно е назначен и за главен секретар на Светия синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП "Св. Александър Невски".

От 2004 г. е Русенски митрополит.

 Неофит Русенски отдавна е спечелил симпатиите на хората. Ползва се с почит и уважение и на събратята си в църковните среди. Известен е с благочестивия си и смирен характер. Затова и малко след смъртта на патриарх Максим, бе сочен за негов достоен наследник. 

За владиката от Русе се знае, че също е бил агент на ДС. Този факт обаче не успя да промени иначе доброто отношение към него. 

 Неофит има тънко досие с не повече от 20 листа. Той не е давал писмени сведения, а само е съобщавал на ръководителя си за събраната от него информация. Писмени сведения Неофит е дал единствено относно своите впечатления от пътуване в САЩ.

Неофит е бил постепенно е привличан към ДС. Вербуван е като агент „Симеонов“ през 1983 г. Зачислен към отдел VI на ДС. В сведенията за него пише, че е опърничав и не проявява инициатива да докладва на службата. ДС обаче подчертава, че Неофит е демонстрирал безпределна обич и вярност към СССР.

На агент „Симеонов“ е възложено да наблюдава дейността и поведението на отделни висши „реакционно настроени“ духовници на БПЦ. Неофит е трябвало да се сприятелява с духовниците с бунтарски дух и да оказва влияние върху тях. Той е трябвало да докладва и за кадрови промени в синода. Зачислен към отдел VI на ДС.

В делото на владиката е отбелязано, че той е изключително добре приеман от духовниците в БПЦ. Отдавна е доказал предаността и отдадеността си към духовните дела. Ползвал се е и с подкрепата на патриарх Максим.

След 10 ноември 1989 г. ДС отбелязва, че колебанието на Неофит да служи на агенцията е нараснало. Съобщава се, че през 1990 г. агент „Симеонов“ отказва да поддържа връзки с представители на ДС.

Същата година владиката е изключен от списъка на агентурните кадри.       

По повод разсекретяването на досиетата на духовниците, дядо Неофит заяви, че чувства неудобство, но все пак няма за какво да се притеснява.

“Трудно понасям това положение, в което съм поставен, защото никога не съм имал желание да злепоставя някого и да ползвам привилегиите на ДС”.

   Ловчанският митрополит Гавриил с истинско име Цветан Динев, се счита за най-достойния наследник на патриарх Максим поради факта, че единствен той от другите двама кандидати няма досие.  Той е обичан и уважаван духовник. Не случайно и след смъртта на патриарх Максим, в социалната мрежа Фейсбук, бе създадена група в подкрепа на Гавриил за нов български патриарх. 

Владиката е роден е на 16 юли 1950 г. в град София.  От 1953 до 1966 г. живее с родителите си в Чехословакия. Когато се завръща в България, Гавриил завършва основно образование. През 1973 г. се премества да живее в Клисурския манастир "Света Петка", край Банкя.Едва на 29 г. е постриган за монах. Негов духовен водач по-рано става епископ Партений. Гавриил учи две години в Духовната семинария в Москва. През 2001 г. е назначен за Ловчански митрополит.

Интересен факт е, че владиката завършва Университа по архитектура, строителство и геодезия. По-рано този месец бе удостоен със званието почетен член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

По повод номинирането му за кандидат за патриарх, Гавриил коментира, че не се счита за най-добрия избор, но приема гласуваното му доверие на събратята си и приема Божията воля. За Ловчанския митрополит не бива да се спекулира с темата за досиетата. Той дори прикани да не се коментира агентурното минало на митрополитете, за да не бъде очернено името на бъдещия патриарх на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика