Харманли пред бедствено положение заради бежанците

OFFNews 18 октомври 2013 в 11:35 2141 0

Фургони за бежанци. Снимка: МВР
Фургони за бежанци. Снимка: МВР

Кметът на Харманли Михаил Лисков настоява в общините, където има бежански лагери, да се обявява бедствено положение, съобщава БНР. 

Според кмета на Харманли единственият начин да бъдат оправдани разходите, които общината прави за бежанците, е обявяване именно на бедствено положение.  

"Когато се направи този разход, ние можем да кандидатстваме дали в междуведомствената комисия, дали в друг орган, примерно в Агенцията за бежанците, тези разходи да ни се възстановят. Не толкова за парите, колкото да е всичко законосъобразно. За да мога да искам такива разходи да ми се плащат, аз трябва да обявя бедствено положение. Не мога да го обявя, защото не отговаря на критериите на Закона за защита от бедствия и аварии. Няма такава възможност. Да не излезне, че кметовете бягат да не помагат на бежанците, защото няма законовата форма да се включим в този нелек проблем, не само на държавата, но и на местните общности", каза Лисков, цитиран от БНР.

Той обясни, че ако има реално действащо законодателство за направените разходи, общините ще могат да кандидатстват пред различни институции за средства. "А сега, за да мога да искам такива разходи, трябва да обявя бедствено положение, а кризата с бежанците не мога да я обявя като бедствено положение, защото не отговаря на критериите по Закона за бедствията и авариите", обясни още казуса кметът на Харманли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика