Харалан Александров: Кабинетът показа, че ще слуша народа

Елица Мартинова 28 май 2013 в 09:53 3127 3

Харалан Александров, Снимка: БГНЕС
Харалан Александров, Снимка: БГНЕС

„Работата на правителството ще премине пред строгия контрол на активното общество. Хората ясно заявиха, че смятата да се месят, да имат позиция и правителството показа, че ще откликва“. Това заяви пред БНТ социалният антрополог Харалан Александров.

Думите на Александров бяха коментар по смяната на Тихолов, която кандидат-премиерът Орешарски предприе след широкия обществен отзвук срещу миналото на номинирания за министър на инвестиционните проекти.

Според Александров бъдещият министър-председател е успял да овладее ситуацията и да я обърне в своя полза.

Не такова обаче бе мнението на журналиста Иво Христов, според когото новият кабинет е започнал с „фалстарт“.

По думите му съставът на кабинета представлява огромна победа за червения лидер Станишев, защото правителството е сформирано не от партийни номенклатури, а от хора в личния кръг на Станишев.

„Този кабинет е апогеят на Станишев, тъй като в него не откриваме особено присъствие от БСП, а хора които са от личната квота на Станишев. Стойнев, Вигенин - те никога не са припознавани от партийното войнство като говорители. Единственият от червените редици е Найденов. Десните избиратели нямат от какво да се притесняват. Очертава се приемственост на курса - хората с ключови постове са с изявени либерални убеждения в пълен дисонанс със социалната програма, писана от Янаки Стоилов“, коментира Христов.

Според социологът Антоний Гълъбов пък кабинетът е сформиран с идеята да бъде преходен и страната съвсем скоро ще се изправи пред нови парламентарни избори. По думите на Гълъбов кабинетът започва с много ниско обществено и политическо доверие и на практика е правителство на малцинството. Огромен минус според Гълъбов е фактът, че по-голямата част от българските избиратели не се припознават в управлението на Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки