Премиерът Главчев: България поддържа европейската позиция за Украйна, въобще не се съмнявайте

OFFNews 18 април 2024 в 17:00 2155 1

Димитър Главчев

Снимка ЕС/БТА

Димитър Главчев

"Подкрепяме всячески Украйна според възможностите, няма промяна. Казали сме, че поддържаме европейската позиция, въобще не се съмнявайте," заяви служебният премиер Димитър Главчев пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневното заседание на Европейския съвет.

По неговите думи на заседанието е прието решение по повод предстоящите избори за евродепутати да се предприемат решителни действия срещу външна дезинформация и държавите в ЕС и всички институции да действат съгласувано.

"Все едно гледат, какво се случва при нас. Впрочем, при срещата ми с премиера Марк Рюте той ме попита какво се случва - обясних за промените в Конституцията, за които той не знаеше. Разказах му всичко, каквото се случва. Смятам, че вече нашите европейски партньори са добре запознати в каква ситуация сме в момента," каза Главчев. В отговор на въпрос дали България не е сред най-уязвимите за руска дезинформация той посочи, че не може да каже това, но страната ни полага усилия да не бъде сред най-засегнатите.

Премиерът добави, че Европейският съвет е приел заключения за Турция - за възобновяване на диалога с ЕС. "Това е наш съсед, на Турция разчитаме много за политиката по мигрантите," допълни той. "Струва си да се отбележи, че Кипър и Гърция смекчиха позицията си, за да бъдат приети тези заключения," добави Главчев.

В отговор на въпрос кой ще представлява България на предстоящото в понеделник заседание в Люксембург на външните министри от ЕС, той отговори: "Предстои да видим".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки