Галактион и Гавриил в атака срещу Николай

Борислава Бибиновска 12 ноември 2012 в 18:48 2478 3

Избораха делегати за Патриаршеския събор.
Избораха делегати за Патриаршеския събор.

Старозагорският митрополит Галактион и Ловчанският Гавриил са изразили „особено мнение“ по повод избора на Пловдивския митрополит Николай за наместник на Софийската епархия.

Това става ясно от публикуваните днес в официалната страница на Светия синод позиции на двамата митрополити след извънредното събранието на 6 ноември.

Според Галактион и Гавриил, при избора на глава на Софийската епархия не е спазен Уставът на Българската православна църква.

"Душата ни е смутена от това явно нарушение на Устава на Българската православна църква", споделя митрополит Галактион.

Той посочва, че според чл. 38 Българският патриарх се определя и като Софийски митрополит и разделянето на тези функции е недопустимо.

"Ние сме убедени, че не може едно лице, каквото е Наместник-председателят да замести блаженопочившия Патриарх в битността му на Български патриарх и Председател на Св. Синод, а друго да го замести в качеството му на Софийски митрополит", заявява Галактион.

Против избора на Николай се е обявил и Ловчанският митрополит Гавриил. Той отбелязва, че е предложено извънредното заседание за избор на наместник на Софийската епархия да се отложи с няколко дни, за да се даде възможност на отсъстващите митрополити също да упражнят вота си, "имайки предвид огромната важност на такова решение и отговорността ни пред Бога и народа".

В публикуваното мнение на отец Гавриил се посочва, че според Устава Софийската света митрополия не може да се управа и представлява от друго лице, освен от Българския патриарх.

"Kогато Патриаршеският престол овдовее, Светият Синод временно се ръководи от старшия по митрополитско служение член на намаления му състав до избирането на Наместник-председател, което се извършва в седемдневен срок от овдовяването на Патриаршеския престол. Следователно това правило се отнася и за Софийска света митрополия, която следва да се ръководи от Наместник–председателя до избирането на Български патриарх и Софийски митрополит", заявява отец Гавриил.

"Ако лицето, което ще управлява Софийската епархия до избрирането на нов патриарх, не е идентично с Наместник-председателя на Светия Синод, който според Устава на БПЦ трябва да управлява и Софийска епархия, това може да създаде съмнение в легитимността на бъдещия новоизбран Български патриарх", смята още Ловчанският митрополит.

Миналата седмица Пловдивският митрополит Николай беше избран за временен наместник на Софийската митрополия.

В събота пък Варненският и Великопреславски митрополит Кирил бе обявен за наместник-председател на Светия синод.

И двата избора на Светия синод бяха съпътсъвани от противоречиви мнения от страна на духовната общност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!