Фалшив мюфтия агитира за ГЕРБ

Борислава Бибиновска 20 март 2013 в 16:40 3443 2

Фалшификат приканва имами да гласуват за ГЕРБ. Снимка: Главно мюфтийство
Фалшификат приканва имами да гласуват за ГЕРБ. Снимка: Главно мюфтийство

Фалшиво писмо от името на Главното мюфтийство приканва имами да гласуват за ГЕРБ, алармираха от религиозната институция.

Писмото бе публикувано на сайта на мюфтийството. То е адресирано до "имама на селото" и е дело на анонимен автор. Написано е от първо лице с фрапиращи граматически и стилистични грешки. Отпечатана е на бланка на мюфтийството. Отдолу липсва име, има само ксерокопиран печат. Не е посочена и дата, но от съдържанието става ясно, че то е писано след оставката на кабинета "Борисов".

Още в първите редове подателят посочва мотивите и целта на писмото (запазен е оригиналният правопис - б.а.):

"Пиша Ви това писмо за да Ви помоля и Ви съветвам моята молба да изпълните защото така ще е най-добре. Молбата ми е на изборите на 12.05.2013 год. да гласувате за парламентарна партия ГЕРБ", пише анонимният агитатор.

"В предишното мое писмо Ви помолих да гласувате за Касим Дал и неговата партия. Разбрах че не всеки иска да гласува за Касим Дал и неговата партия затови Ви приканвам да гласувате за политическа партия ГЕРБ, а не за ДПС", продължава текстът.

За да мотивира имамите да гласуват, подателят на писмото посочва, че трябва да се вземат под внимание "топлите отношения" между Бойко Борисов и турския премиер Реджеп Ердоган. Връзката между двамата, пише авторът, е за "доброто на мюсюлманите в България".

По-нататък в писмото се посочва, че Борисов наредил на Цветанов да им регистрира (не е посочено на кого точно) конференция, благодарения на която е станало факт изгонването на "комуниста" Надим Генджев, бившият главен мюфтия.

Накрая авторът на писмото намеква за евентуална бъдеща коалиция между ГЕРБ и партията на Касим Дал.

"Уважаеми господа имами гърба на това писмо има две снимки с министър председателя Бойко Борисов. Той е зад Нас и Ви моля да се помолите за него, за да оздравее и да стане за да могат с Касим дал да сформират бъдещия кабинет".

Неизвестият автор на писмото моли за прошка събратята си, защото преди е бил поддръжник на Ахмед Доган и е вярвал в неговите принципи.

От Главното мюфтийство публикуваха днес на официалната си интернет страница изявление, че въпросното писмо е фалшифицирано и те не са негови инициатори. 

Главно мюфтийство уточнява, че от началото на 2013 г. не използва такава "корпоративна бланка", на която писмото е инкорпорирано.

"Положеният печат и подпис също са преправени, а писмото е фотокопирно, Главно мюфтийство не издава документи без мокър печат", съобщават от мюфтийството.

"И не на последно място Мюсюлманско изповедание е религиозна институция, която не се занимава с каквато и да била политическа дейност, още повече не би си позволила да съветва обществото относно техните политически предпочитания", категорични са от мюфтийството. 

OFFNews попита пресцентъра на партия ГЕРБ. Оттам казаха, че научават за писмото от нас и отрекоха да имат общо със случая. От ГЕРБ смятат, че става въпрос за нечиста предизборната кампания.

Свързахме се и с  председателя на "Свобода и достойнство" Касим Дал, който заяви, че той и партията му нямат нищо общо с тези писма. Касим Дал отрече да се водят преговори с ГЕРБ за предстоящите избори през май.

"Много станаха тези провокации. Ченгеджийницата работи, за съжаление", коментира Дал и призова следствените органи да проверят случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика