Една година след потопа в Бисер няма виновни

Юлиан Христов 01 февруари 2013 в 12:13 2109 0

Село Бисер ден след потопа. Снимка: Сергей Антонов
Село Бисер ден след потопа. Снимка: Сергей Антонов

Една година след наводнението в село Бисер, при което на 6 февруари 2012 година загинаха 11 души, все още няма виновни.

Разследването се води от Районната прокуратура Харманли, а заради голямата фактическа сложност на случая със заповед на главния прокурор разследването беше взето под специално наблюдение от прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП), Пловдивската апелативна и Хасковската окръжна прокуратури.

Пред OFFNews наблюдаващият прокурор от прокуратурата в Харманли Иван Стоянов обясни, че срокът на разследването е удължен до средата на февруари. До тогава трябва да стане ясно ще бъдат ли повдигани обвинения и срещу кого. „Ние сме искали да се удължи разследването с оглед обемните експертизи. Срокът е удължен и на този етап сме в рамките на срока“, коментира прокурорът. Той отказа да даде подробности по разследването, докато то не приключи.

Досъдебното производство се води по чл. 335 от Наказателния кодекс, който се отнася за причиняването на наводнение по непредпазливост. Ако от това е последвала смърт или значителни вреди, предвиденото наказание е затвор до пет години.

Назначената комплексна експертиза трябва да даде отговор на въпроса как се е стигнало до скъсването на стената на язовир „Иваново“. „Наистина скъсването е на здраво място, а не където е имало пробойни. Налягането е било огромно“, обясни още през март миналата година пред OFFNews прокурор Светла Гергинова, която осъществява надзора от страна на ВКП. Тя е категорична, че преди експертите да се произнесат със заключение, е рано да се говори за причините за инцидента.

За изясняване на вината трябва да бъде проучена и собствеността на язовир „Иваново“, като се направи анализ на всички налични нормативни актове. Няколко дни след трагедията между община Харманли и Военното министерство възникна спор за това кой е отговарял за поддръжката на язовира. Част от язовира е бил ползван и от близкия военен полигон. В телевизионно интервю прокурорът от Окръжна прокуратура Хасково Дарина Славова, още миналата година заяви, че язовирът е на МО. Тя се позова на документ от 90-те години, открит в архивите на община Харманли, според който ведомството е отказвало на земеделци от района да обработват земите покрай язовира.

„На МО никога не е предоставян за стопанисване и ползване язовир “Иваново”, реагираха светкавично от Военното министерство, позовавайки се на наличната документация в архивите му. “МО оказва и ще продължи да оказва пълно съдействие на компетентните органи за окончателното изясняване на случая. Считаме, че  до окончателния резултат от проверката и официално становище на прокуратурата е недопустимо отделни лица, работещи по случая, да лансират публично собствени предположения и прогнози, основавани на частични материали, които могат да повлияят на безпристрастността и на окончателния изход от разследването”, заявиха тогава от пресцентъра на отбраната.

Пак според данни на министерството земята под язовира е собственост на военните, но ведомството не е притежавало самото хидротехническо съоръжение, нито пък го е стопанисвало. Язовирът е строен през 60-те години на миналия век. По документи от архива на “Напоителни системи” в началото на 70-те язовирът е бил притежание на ТКЗС – с. Иваново, а по-късно на АПК – Харманли – юг.

В началото на 90-те след промените собственикът на сградите и съоръженията в района на язовира вече се нарича “ТКЗС 3 март”. През 1994 г. ликвидационна комисия продала водоема на частния собственик Димо Стоев за 1,885 милиона неденоминирани лева.

Оттогава пълномощници на язовира станали две земеделски кооперации, в една от които Стоев има участие – “Земеделска кооперация Земя” и “Тракия прима”. В момента собствеността обаче е неизяснена, защото със Закона за водите, приет през 1998 г., вече не е можело да има частен язовир. Той би могъл да е държавен и отдаден за стопанисване на държавно дружество, общински, управляван от общинско дружество или на ВиК дружество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!