ДСБ: Референдумът за "Белене" е незаконен

Лъчезар Вълев 07 август 2012 в 12:40 3300 1

Радан Кънев. Снимка: БГНЕС
Радан Кънев. Снимка: БГНЕС

Категорични сме, че провеждането на референдум за АЕЦ "Белене" би бил незаконен.

Това заяви на пресконференция зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев.

Той цитира чл. 9 (1) от закона за референдума ("Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление"), който гласи, че "национален референдум се произвежда на територията на Република България за пряко решаване от гражданите на въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание."

"Със сигурност не става дума за такъв въпрос", категоричен бе Кънев.

Ако все пак се проведе такъв референдум, българските граждани трябва да са наясно, че строителството на "Белене" ще доведе до два пъти и половина по-висока цена на тока, допълни председателят на софийското ДСБ Иван Иванов.

По думите му проектът ще бъде реализация на 20-годишна остаряла руска технология, а централата ще бъде построена в силно сеизмичен район. 

От ДСБ разкритикуваха политиката на ГЕРБ  относно БДЖ, НЕК и "Булгаргаз". Според тях популистките ходове на правителството за задържане цените на билетите за влак, както и цените на тока и газа, са довели до критичното състояние на държавните дружества.

Дълговете на трите компании възлизат на близо 3 млрд. лева, допълни членът на националното ръководство на ДСБ Димитър Бъчваров.

Според тъмносините ГЕРБ възраждат практики от времето на Жан Виденов за приватизация и източване на държавни дружества.

"Довеждането на БДЖ, НЕК и "Булгаргаз" на ръба на фалита ще влоши кредитния рейтинг на страната и усилията от 3-годишната политика на "затягане на коланите", предупреждават от ДСБ.

От партията обявиха, че наесен ще излязат с алтернативна икономическа политика на тази, водена от ГЕРБ.

Според ДСБ необходими са неизбежни смени на вътрешния министър Цветан Цветанов и целия икономически екип на правителството, начело с министрите Делян Добрев, Симеон Дянков и Ивайло Московски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews