Детето, затрупано от пясък в Приморско, е вън от опасност

Елица Мартинова 19 август 2013 в 13:10 2973 1

Плаж, Снимка: БГНЕС, Архив
Плаж, Снимка: БГНЕС, Архив

Русначето, което миналата сряда бе затрупано от пясък и изпадна в кома, вече е вън от опасност, съобщиха от МБАЛ-Бургас.

12-годишното момче е излязло от кома и е в съзнание, съобщи ръководителят на отделението по реанимация д-р Антон Григоров. Олег диша самостоятелно от събота и за живота му вече няма пряка опасност.

Мозъчният отток в главата на детето също е спаднал, момчето движи крайниците си нормално и това показва, че няма неврологични проблеми.

Все още не е преодолян напълно рискът детето да развие пневмония, предизвикания от пясъка, навлязъл в дихателните пътища на детето.

От МБАЛ-Бургас предупреждават, че подобен инцидент неминуемо ще доведе до емоционални травми у момчето. По тази причина, със съдействието на Руското консулство в Бургас, се търси подходящ психолог, с когото Олег да разговаря.

Родителите на детето го посещават всеки ден. Най-вероятно 12-годишното момче ще бъде изписано от болницата до края на седмицата.

Олег изпадна е дошъл в България на 5 август на тренировъчен лагер по баскетбол.

Докато били на плажа, няколко от момчетата решили да копаят дупки и да ги използват като укрития.

Впоследствие обаче повечето от децата се отегчили и влезли във водата. Единствено Олег останал да копае, като седял на дъното на една от дупките с дълбочина около 1,5 метра. В един момент струпаният отстрани и вече прокопаният пясък поддали и се срутили върху детето, което останало затрупано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews