Борисов: Протестиращите, милите, баялдисаха 50 дена

Нели Чолашка 01 август 2013 в 14:36 4226 12

Бойко Борисов в парламента на 25 юли, Снимка: Сергей Антонов
Бойко Борисов в парламента на 25 юли, Снимка: Сергей Антонов

Бойко Борисов обясни днес, че е предложил предсрочни избори следващата година през май, след като до вчера настояваше за избори веднага, за да изкопчи от управляващите думите "предсрочни избори".

"Ето хората играят театрални постановки изкарват пиано свирят на френската революция се направиха, какво ли не правят милите всяка вечер, баялдисаха 50 дена и понеже нас ни сложиха от шумнатата страна, където се чува и хората дюдюкат, а те са от тихата, направили са си кордон и си мислят, че няма протести, стане ли 4 часа като партизани напускат", уточни бившият премиер.

По думите на Борисов: "Демократичен начин за сваляне на този кабинет няма", с което повтори репликата на Станишев преди февруарските протести за това, че ако правителството на Борисов не си тръгне по нормалния начин, ще си тръгне "по другия".

„Вчера, много ясно и надълго обясних, че ние сме за незабавно провеждане на предсрочни избори.

Само че, вместо да се проведат незабавно предсрочни избори, тройната коалиция се втвърди и се видя, че колкото и десетки хиляди протестиращи да излизат, не могат да ги накарат да си отидат. Именно затова – мина май, мина юни, мина юли, влязохме в август.

На протестиращите искам да кажа, че най-важната точка, която трябваше да се гледа в тези два месеца и половина, беше промяна в Изборния кодекс. Те неслучайно излязоха във ваканция сега, без да се вкара подобна точка. Неслучайно ние искахме август да се работи само по тази точка", коментира още Борисов..

Той обвини управляващите, че лъжат за това как ще похарчат допълнителния заем от 1 млрд. лв., който депутатите одобриха с приетата днес актуализация на бюджета.

„Лъжата за 800 млн. лв. стана вече като 800-те дни на царя. Погледнете на страницата на МЗХ и на Държавен фонд „Земеделие”, че тези 800 млн. лв. са върнати от Брюксел, т.е. че този заем е приключил. Той не им стои, парите са там”, обясни Борисов. 

На критиките на управляващите, че ГЕРБ е теглил много заеми, Борисов отговори:

„Излизат и говорят, че ГЕРБ е взимал заеми. ГЕРБ взе заеми, защото за 4 години над 4.5 млрд. лв. повече дадохме само от увеличението на пенсиите.

В условията на финансова и икономическа криза тези пари нямаше откъде да се вземат, освен от фискалния резерв. Нека да кажат – ние сме против решението на ГЕРБ, че са дали повече пари на пенсионерите”, заяви Борисов. 

Той предрече, че скоро България ще влезе в гръцкия сценарий.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика