Борисов: Какво не й е ясно на прокуратурата за АЕЦ "Белене"

Нели Чолашка 06 април 2012 в 18:20 1361 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В отговор на готвения вот на недоверие от БСП срещу правителството Бойко Борисов е накарал икономическия министър Делян Добрев да разкаже на министрите цялата сага около споразумението за изграждане на АЕЦ "Белене".

"Вижте, питайте прокуратурата какво става с това дело, защо няма обвиняеми, защо няма хора в затвора?!", призовал Борисов след изложените факти от Добрев. "Истински се надявам да се размърдат. Това е държавният обвинител. Тук става въпрос за огромни пари, с които държавата е ощетена и в същото време минават години, години. Какво работят по тези дела, какво не им е ясно?!", възмущава се Борисов.

Той призовал министрите да се срещнат с прокурорите и да ги питат какво не им е ясно от Закона за обществените поръчки - "извадете го и им подчертайте членовете какво значат". "Господин премиер, изцяло ви подкрепям и знаете моята позиция каква е към съдебната система", угодно е коментирал Цветан Цветанов.

Финансовият министър Симеон Дянков е напомнил, че още в началото на 2010 г.  Държавен финансов инспекторат по негова инициатива е проверил Български енергиен холдинг и между другите нередности открил и част от нередностите, които е описал Делян Добрев.

Ето част от  изложението на министър на икономиката:

Още в началото на 2010 година Държавен финансов инспекторат по наша инициатива направи проверка в БЕХ, където между няколко други нередности намери и част от нередностите, които току що бяха описани от министър Добрев, които бяха разписани в доста дълъг доклад и пратени още тогава – март 2010 година към прокуратурата. С други думи в прокуратурата вече съществува документ и от Държавния финансов инспекторат, който в подробности описва и проблемите с несъществуващите или зле направените обществени поръчки и с редица други счетоводни проблеми, които и НЕК и БЕХ са правили 2007-2008 година точно покрай този проект.

Според юристите, които работиха по арбитражното дело, което заведохме в Женева, има евентуални четири нарушения в Закона за обществените поръчки. Нарушение на чл. 37 от ЗОП, съгласно който възложителят следва да определи изпълнителя на обществената поръчка въз основа на оценка на офертите по избрания критерий, определен в обявлението.

Във всички случаи, за да се приложи един от възможните критерии следва да има ясно дефинирана крайна цена в предложението на съответния участник. Предложената от "Атомстройекспорт" цена обаче не е окончателна, а е базова и подлежи на ескалация по определена формула. Съгласно наличната информация тази формула и към настоящия момент е предмет на дискусия между страните. Тоест, не може да се определи доколко е приложен критерий икономически най-изгодна оферта, след като крайната цена на АЕЦ „Белене” не е фиксирана.

В тази връзка следва да се има предвид, че с протокол №42 от 30.10.2006 г. на съвета на директорите на НЕК, проектът на "Атомстройекспорт" е определен за изпълнител на обществената поръчка при цена не по-висока от 3,997 млрд. евро. По същият начин е посочена цената и в обявлението за сключване на договори, изпратени от Агенцията за обществените поръчки. Но това не е окончателната цена и това не е крайната цена по тази процедура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews