Болници от София и Бургас се обявиха против лимита на клиничните пътеки

Вероника Шербанова 22 февруари 2013 в 17:48 2668 0

Лекари. Снимка: БГНЕС
Лекари. Снимка: БГНЕС

След „Пирогов“ срещу лимита на клиничните пътеки се обявиха още Университетската болница по ортопедия в София и болниците в Бургас.

Лекарите от Специализираната болница по ортопедия обявиха, че се присъединяват към искането на „Пирогов“ за оставка на директора на здравната каса д-р Пламен Цеков. По думите на директора на лечебното заведение д-р Здравко Киров заради намаления обем на медицинските дейности близо 1000 души няма да могат да получат специализирана помощ в болницата.

„Изразяваме дълбоко възмущение и остър протест от поредния неудачен експеримент и чиновническа некомпетентност, застрашаващи здравето на пациентите, който ще доведе до отпадане на високоспециализирани дейности, извършвани в лечебни заведения“, допълва д-р Киров.

Недоволството си от лимита на клиничните пътека изразиха и лекарите от болниците в Бургас. С определения обем дейности за 2013 г. ще се наложи да работим на 40% от капацитета си, обясниха те. По думите им това може да доведе до проблеми в спешната помощ и до съкращения на служители.

Тази методика доведе до надхвърляне на лимитите през 2012 г. Същото се очаква и през тази година, което ощетява болниците, посочиха лекарите от Бургас.

„За пореден път ръководителите на бургаските здравни заведения остават неприятно изненадани от липсата на критерии и алгоритми за финансиране на лечебните заведения. Това е липса на далновидност и отношение на всички нуждаещи се от здравна услуга, допълниха те.

Срещу лимита на медицинските дейности, заплащани от НЗОК вчера се обявиха Българският лекарски съюз и болница "Пирогов". Лекарите от столичното лечебно заведение поискаха оставката на директора на здравната каса д-р Пламен Цеков, а БЛС настоя за оставка и на Надзорния съвет на касата. 

По-рано днес здравният министър в оставка Десислава Атанасова също заплаши д-р Цеков с уволнение, ако не предприеме мерки за разрешаване на проблема. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика