Българският бизнес потъна в дългове

Вероника Шербанова 14 януари 2013 в 15:26 2497 3

Зам.-председателят на БСК Камен Колев, Снимка: БГНЕС
Зам.-председателят на БСК Камен Колев, Снимка: БГНЕС

Негативите от икономическата криза са прехвърлени изцяло върху бизнеса, вместо част от тежестта са бъде поета и от държавата. Това заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.

За разлика от останалите страни членки на Европейския съюз, България има малък държавен дълг. За сметка на това обаче корпоративният дълг непрекъснато нараства, което на практика означава, че тежестта на икономическата криза се поема изцяло от бизнеса.

Задълженията на фирмите през 2011 г. са се увеличили до над 163 млрд. лева, което е с 5,2 млрд. лева повече в сравнение с 2010 година. В същото време инвестициите са намалели с около 3,4 млрд. лева през периода 2009-2011 г., което допълнително влошава икономическата ситуация, коментира Колев.

Най-голямо е увеличението на междуфирмената задлъжнялост, които са достигнали до 107,7 млрд. лева. или с 3,3 млрд. повече за една година.

Продължават да се увеличават и задълженията към финансовите институции – с 2,262 млрд. лева за година, както и към персонала. С 42 млн. лева са се увеличили през 2011 г. задълженията на фирмите за заплати и с 69 млн. лева задълженията за осигуровки на работещите в тях.

1,8 млрд. лева е сумата, която държавата дължи от възстановяване на данъци. В края на 2011 г. фирми очакват 440 млн. лева от държавата за изпълнени, но неразплатени обществени поръчки, затова предложихме да се забрани обявяването на обществени поръчки със забавено плащане, посочи Камен Колев.

От БСК предлагат още с промяна в законодателството да се ускорят процедурите за обявяване в несъстоятелност. По думите на Колев в момента има милиони левове блокирани активи заради тромавите процедури.

Според зам.-председателят на БСК е необходимо да се създаде и публичен онлайн регистър на всички такси, тарифи и лихвени условия на банките и застрахователите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews