200 сирийци има в бежански центрове у нас

Юлиан Христов 18 октомври 2012 в 19:58 1881 0

Един от многобройните протести в Сирия срещу режима на Башар Асад. Снимка: EPA/БГНЕС
Един от многобройните протести в Сирия срещу режима на Башар Асад. Снимка: EPA/БГНЕС

В момента у нас има настанени около 200 сирийци в бежанските центрове, каза Ангел Найденов, който е член на парламентарната подкомисия за контрол на работата на службите.

Днес в комисията беше представена информацията, с която родните служби разполагат по отношение на обстановката около турско-сирийската граница.

Според Найденов информацията е, че съществуват потенциални предпоставки за увеличаване на бежанския натиск, ако ситуацията в Сирия продължава да се влошава. "Съществуват потенциални предпоставки, за щастие, те досега не се реализират в най – силния им вид като натиск и съответно присъствие на българска територия" , обясни Найденов. 

В началото на месеца вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че полицейските патрули по границата ни са подсилени, в отговор на по-сериозен миграционен натиск. В момента капацитетът на домовете, които поемат бежанците, позволява да се приютят допълнитело около 2000 души. 

Според оценката на МВР най-невралгичната точка по отношение на бежанците е районът на Маточина. 

В сряда кабинетът отпусна 200 хиляди лева за изграждането на бежански лагер край Харманли. Той трябва да има капацитет да приюти около 1000 души. В решението на МС изрично е упоменато, че става въпрос за сирийски бежанци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews