Сводка на войната 27.02.23: Украйна очаква с нетърпение българските 122-милиметрови снаряди

Александър Леви и Катрин Гишар 27 февруари 2023 в 18:10 6996 0

Бахмут

Снимка Getty Images

Бахмут - 24 февруари 2023 г.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Александър Лукашенко отива в Китай. Белоруският лидер започва утре тридневно посещение в Пекин по инициатива на Си Дзинпин. Двамата президенти се срещнаха през септември на срещата на върха в Самарканд на Шанхайската организация за сътрудничество, където обявиха стратегическо партньорство между страните си. В навечерието на заминаването си беларуският лидер свика в кабинета си представителите на така наречения в страната "силов блок", т.е. ръководителите на армията, полицията, КГБ и граничната охрана. Той поиска "желязна дисциплина" в техните редици, като ги предупреди за "инциденти", които биха могли да се случат в негово отсъствие. На 26 февруари военно летище близо до Минск стана мишена на атака с дрон, за която поеха отговорност беларуски "партизани", при която частично беше унищожен руски самолет за радиолокационно разузнаване Бериев А-50.

Саудитският външен министър за първи път в Киев. В неделя, 26 февруари, принц Фейсал бин Фархан ал Сауд се срещна с президента Зеленски, ръководителя на президентската администрация Андрий Ермак и неговия колега Дмитрий Кулеба. Това е първото пътуване на високопоставен саудитски служител в Украйна. Помощта, обявена през октомври от краля на Саудитска Арабия, придоби конкретна форма вчера с подписването на две споразумения - едното за 100 млн. долара хуманитарна помощ, а другото за доставка на петролни продукти за Киев на стойност 300 млн. долара. Саудитска Арабия е неутрална от началото на руската инвазия в Украйна. Въпреки това страната гласува в подкрепа на резолюциите на ООН, призоваващи за изтегляне на руските войски от украинска територия, особено последната, приета на 23 февруари, като същевременно остава близка до Москва - двете страни членуват в Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК). През септември миналата година, Рияд също така изигра важна роля в размяната на затворници между двете воюващи страни.

Знаем малко повече за срещата между Бърнс и Наришкин. Тази среща между двамата шпиони, първият от които оглавява ЦРУ, а вторият - СВР, руската служба за външно разузнаване, се състоя в Анкара на 14 ноември 2022 г. За срещата не е изтекло почти нищо, въпреки че се смята, че една от темите, обсъждани между двамата мъже, е била размяната на руския търговец на оръжие Виктор Бут за американската баскетболистка Бритни Гринър. Уилям Бърнс е забелязал "надменното и дръзко" поведение на руския си събеседник, вероятно по подобие на неговия "шеф" Владимир Путин, беше казал той. Сергей Наришкин току-що отрече това, като посочи, че срещата им е продължила почти два часа и половина, което е невъзможно, ако един от участниците се държи по този начин. Той също така е подчерта "голямото уважение", което изпитва към своя "колега", и похвали неговите умения и опит на бивш дипломат.

Украйна очаква с нетърпение да получи български 122-милиметрови снаряди. Украинските медии съобщават с ентусиазъм как наскоро старият завод за боеприпаси в Костенец е бил върнат в експлоатация - не на последно място за производство на спешно необходимите 122-мм снаряди за украинската армия. Заводът не е произвеждал такива снаряди повече от 35 години, преди падането на Берлинската стена, когато те са били предназначени за страните от Варшавския договор. Неотдавна това село беше представено и на първата страница на "Ню Йорк Таймс". България продължава да е разединена по въпроса за доставките на оръжие за Украйна, като някои, като проруския президент Румен Радев, казват, че доставките "наливат масло в огъня". След ожесточени дебати през септември 2022 г. парламентът все пак даде зелена светлина за изпращане на оръжия на Киев.

Китайският "мирен план" далеч не жъне успехи. Документът от дванадесет точки беше оповестен от Пекин на първата годишнина от войната, 24 февруари. В него се говори за прекратяване на огъня, ядрена и продоволствена сигурност, но внимателно се избягва думата "война" и не се предлага изтегляне на руските войски от Украйна. Киев го посрещна с голямо подозрение. Влиятелният съветник на президента Зеленски Михайло Подоляк заяви, че планът ще "замрази конфликта", а не ще го разреши. От руска страна Кремъл изрази благодарности към китайските си приятели, като обеща да проучи внимателно всички точки. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел веднага го отхвърли, заявявайки, че той поставя на равна нога жертвата и агресора. Това не е мирен план, с който разполагаме тук - заяви Владимир Зеленски. Но това може да е началото на нещо", продължи той, като приветства загрижеността на Китай за украинския въпрос. Украинският президент също така повтори предложението си да се срещне със Си Дзинпин на четири очи.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови