Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Шедьовър на диверсията: как е взривен Кримският мост

OFFNews 08 октомври 2022 в 18:56 31708 26

Експлозията на Керченския (Кримския) мост

Снимка ТАСС

Експлозията на Керченския (Кримския) мост

Експлозията на Керченския мост, който води от руския Краснодарски край към анексирания Крим, доведе до срутване на част от пътното платно, пожар на моста и повреда на железопътните релси. Руската служба на Би Би Си събра версиите на експертите за това как изобщо е била възможна подобна експлозия и до какви последици би довела тя.

Руските власти съобщиха, че причината за инцидента е експлозия на автомобил. Разследващият комитет обяви, че неговите служители са установили собственика на автомобила. Трима души са загинали - според руските следователи те вероятно са били пътници в лек автомобил, който се е намирал в близост до взривения камион.

Украйна не е обявила официално участието си в експлозията. Въпреки това, в профила си в Twitter го коментира Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария: "Крим, мостът, началото. Всичко незаконно трябва да бъде унищожено, всичко откраднато трябва да бъде върнато на Украйна, всичко руско окупационно трябва да бъде изгонено".

"Много експлозиви"

Пенсиониран високопоставен експерт по взривни вещества от британската армия нарича бомбения атентат на Керченския мост "шедьовър на тайния саботаж". "Липсата на очевидни щети от експлозиви/шрапнели по пътното платно предполага, че не са използвани въздушни оръжия", каза той в разговор с кореспондента на Би Би Си Пол Адамс.

Според експерта причината за експлозията може да е била "атака отдолу" на моста. Той предполага, че експлозиите на сухопътния мост и на железопътните релси "са били задействани почти едновременно чрез кодирана радиокоманда".

Пенсионираният генерал от австралийската армия Мик Райън пише в профила си в Twitter, че за подобно срутване на мост са необходими много експлозиви - няколко души не биха могли да "облекат" толкова много. Експертът отбелязва, че това ще изисква и добре обмислен план за взрив, тъй като стоманобетонните мостове са най-стабилни от всички. "Няколко камиона или ракети/бомби могат да достигнат тази цел, ако са точно насочени към правилните части на моста", смята Райън.

Официалната руска версия за инцидента гласи, че на моста се е взривил камион. Според изявлението на Националния антитерористичен комитет на Русия той е запалил седем резервоара с гориво във влака и е предизвикал частично срутване.

На моста, поне официално, действа строга система за сигурност. Всеки камион, който влиза на Кримския мост, се проверява за експлозиви. На входовете са разположени стационарни комплекси за радиотехническа проверка ST-6035, които проверяват превозните средства за наличие на взривни вещества. Държавното предприятие "Департамент за ведомствена сигурност на Министерството на транспорта на Русия" има договор за охрана на моста, който струва десетки милиони рубли годишно, пише руската редакция на Би Би Си.

Същата фирма охранява и летището в Таганрог, където се ремонтира Ил-80 - един от най-секретните руски военни самолети, предназначен за управление на войските в случай на ядрен конфликт (експертите го наричат "самолетът на Страшния съд"). През декември 2020 г. е установено, че някой е проникнал в самолета и е откраднал секретно оборудване на стойност над 2,5 милиона рубли. Безработен жител на Таганрог и неговият съучастник са признати за виновни за кражбата и осъдени.

"Версията с камион е логична, тъй като отговаря на въпроса с доставката на големи количества експлозиви", казва израелският военен експерт Давид Генделман пред руската служба на Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

26

Johnny B Goode

10.10 2022 в 17:31

Не може да спре пернишкият винкел, защото ще му спрат копейките от Митрофанова и с това IQ гладен ще умре.

1068

25

Dagoduhatrusnaciteiputin

10.10 2022 в 12:29

Пешо от Перник: Спри се бе човек или някои модератор да те спре. От твоите глупости човек не може да прочете нещо друго. Май са прекалили с кемтрейлса над Перник.

-5489

24

До сега не удряха гражданска инфраструктура. Оръжието от запада спокойно пътуваше както по жп, пътна мрежа. Удряха се само военни цели, но е видно за всички, че е време това да се промени. Руснаците трябва да започнат да воюват, СВО трябва да бъде изменена.

1780

23

Всъщност каво толкова се е случило? Подобно на узурпатора, който нарича всяко форсификационно съоръжение на Украйна, както и пъната инфраструктура, жп мрежата, та ако щете и гарите пълни с невинни цивилни жени, деца и възраастни -ЛЕГИТИМНИ ВОЕННИ ЦЕЛИ, така и украинската армия може да нарече мост служещ за въоражаването и подпомагането на врага по същия начин. Да не говорим, че това е незаконно построен мост от руската държава в териториалните води на Украйна, тъй като Кримският полуостров по право принадлежи на Украйна и като всеки незаконен строеж следва да бъде съборен. Украинците дори доста позакъсняха. Според мен просто оставиха шанс на узурпатора да се евакуира, за да се сведат жертвите от конфликта до минимум. От туй на сетне вече ще е късно. Слава на героите!!!

-5489

22

Тероризъм и на запад след това и убийството на Дугина, започват да го осъзнават, днес излезе и клип с екзекуции и масови гробове озвършвни от Азов. Крайно време е да се осъзнае, какви изроди се подкрепят от запада.

645

21

wakeup

09.10 2022 в 16:46

Слава Украина Направихте ми специален подарък Громете рашистката сган

2051

19

Propaganda

09.10 2022 в 00:42

Леле, гледам неква нова руска микроба - божик, цитира текстове на английски.

Бате, бате, да не си оня ебан от Сицилията, дето все аристокрация сънува?????????????????
Не, не, и не, руско робе!

Така не става. Обесни ми само как ще моржувам зимъскъ!
Или как България умря без руски туристи това лято, и така.

6386

18

Zlatko

09.10 2022 в 00:00

ФСБ или ГРУ, жалко, че не са украинците!
Но пък почнаха да се ядат вътрешно, което е добре!

500

17

bozhik

08.10 2022 в 22:26

Ето как стигнахме, да разберем, че Johnny е или юноша, или изостанал зрял мъж да не знае от къде е изразъм " връзвам връзки")))))
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews