Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Руски анализатор: Борисов е русофоб, но все пак провали Черноморския флот на НАТО

OFFNews 09 юли 2016 в 16:13 18182 5

Снимка AP Photo/Vadim Ghirda

Директорът на центъра за изследване "Карнеги", Максим Саморуков, публикува анализ за случващото се в НАТО през последните седмици и ролята на България в алианса, като подчерта, че Бойко Борисов е най-русофобски настроеният политик у нас, но страната ни въпреки това е провалила идеята за Черноморски флот.

Според него голяма част от източноевропейските държави, които са в НАТО, няма нужда да бъдат подривани от Кремъл, защото те така или иначе са ненадеждни и не вярват на Запада, както и една на друга.

„Със сигурност е по-лесно да си обясним непредсказуемостта на България с руско енергийно изнудване, натиск, корупция или други страховити кагебейски трикове. Това обяснение е психологически удобно, но не е вярно”, смята Саморуков.

Анализаторът пише, че Борисов изобщо не е кукла на конци на Москва и точно заради това проваля всеки един голям руски проект - „Бургас-Александропулис”, „Белене”, „Южен поток”.

Отказът му да участва във флотилия на НАТО обаче е продиктуван от две неща - не вярва на политиката на Турция, а България не е получила нищо за това, че охлади връзките си с Русия и понесе щети от това.

Той развива тезата си, като твърди, че българските военни и политици са се усъмнили да не би контролът на нашите сили да се окаже в ръцете на Турция, която да ни въвлече във война с Русия. Причината за това е, че турският флот е многократно по-силен и многоброен от нашия, а в случай на създаване на Черноморски флот корабите на Анкара ще са най-много и е логично нейният глас да се чува най-много при подобно сътрудничество.

Според международните договорки в Черно море може да присъстват чужди кораби в рамките на едва 21 дни. Затова единствен вариант за създаване на постоянен морски корпус е с ролята на България, Румъния и Турция. А в него доминираща ще бъде Анкара.

Друга причина е, че през всички тези години държавата ни е направила куп компромиси със своя интерес, спирайки руски проекти и намалявайки търговските си връзки с Москва, но не е получила нищо в замяна от Запада, на каквото се е надявал Борисов. Затова този път той е решил да не действа против интереса ни.

Саморуков твърди, че премиерът е бил съгласен първоначално с идеята за подобен флот, но след като се разбрало, че страната ни трябва да плати над милиард лв. на Русия заради проваленият проект за АЕЦ "Белене", а Западът е отказал да ни компенсира - му е кипнало и е блокирал Черноморския флот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12015

5

Красимир Тачев

10.07 2016 в 20:21

Борисов е ветропоказател. Откъдето духа вятърът (разбирай далаверата) на там се насочва. Изобщо не го е еня за интересите на България, гони само личния си интерес.

12881

4

Иван55

10.07 2016 в 11:37

Тъкмо провалът на "регионалната флотилия" прави невъзможен регионален конфликт без участието на НАТО. Та затова си мисля, че "регионалната флотилия" беше плод на мокри сънища в болните мозъци на хибридите. А както стана ясно, президентът и министрите не са сред тях.

12056

2

идиот

09.07 2016 в 22:45

не харесвам боко, ама трябва и интереси да гониме.. мои, наши, ваши и куп други . а не тебе НАчесАн - *айнар нещастен, скапана платена подлога, бих ти счупил ръцете, та да отдъхнем поне за месец-два от шибаната ти "демократична" проганда тук ! мри в (американски, руски, турски) лайна трол нещастен !!!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews