Почти (про)паднала държава*. Метежът в Русия мина частично успешно, отстрани втория човек в държавата

Игор Федик, специално за OFFNews 28 юни 2023 в 10:38 8877 2

Снимка Getty Images

Опитът за метеж на Евгений Пригожин показа, че руската държава е загубила монопола си над осигуряването на безопасността на населението и на управляващите.

Въоръженият бунт, организиран от Евгений Пригожин и наемниците от ЧВК "Вагнер" и продължил само един ден, въпреки факта, че не постигна обявените предния ден цели, беше много информативен. Той показа реалното състояние на съвременна Русия и управляващия режим на Путин в нея. Оказа се, че цялата външна обвивка на "стабилност" и "солидност" не е нищо повече от сапунен балон, надут от пропагандата на Кремъл, който може да се спука във всяка сериозна извънредна ситуация.

Като начало е важно да се направи малко, но важно отклонение. Става дума за изявленията на виновника за извънредната ситуация в Русия Евгений Пригожин, направени от него в същия ден, в което се твърди, че тиловите лагери на неговата ЧВК "Вагнер" са били подложени на ракетна атака от руската армия.

На 23 юни пресслужбата на Евгений Пригожин публикува първата част от голямо интервю със собственика на ЧВК "Вагнер", в което той открито заявява, че към "24 февруари няма нищо необичайно" и че "сега руското министерство на отбраната се опитва да заблуди президента и хората, че е имало силна агресия от Украйна и тя е имала намерение да ни нападне (Русия) заедно с целия блок на НАТО.

Пригожин каза още, че Украйна не е бомбардирала Донбас в продължение на осем години, а си е разменяла удари с руската армия. Освен това в интервю той нарече специалната военна операция "така наречената" и заяви, че през всичките тези години Донбас е бил ограбван, включително от служители на руската президентска администрация.

Подобни изявления на Пригожин разбиват всички тези на Кремъл и неговата пропаганда, с които те оправдаха окупацията на украинските Крим и Донбас през 2014 г., и началото на мащабна военна агресия срещу Украйна през 2022 г. Целият цивилизован свят вече знае как всъщност се проведе "референдум" в Крим през 2014 г. и как бяха създадени така наречените донбаски републики. Но е много важно, че това беше изразено не от някой затворен или опозиционен лидер, емигрирал от Русия, а от човек, който е бил близък до владетеля на Кремъл и който е участвал пряко в осъществяването на агресивните му планове спрямо Украйна.

Сега, по отношение на краткия, но ярък и много информативен въоръжен бунт, организиран от собственика на Вагнер.

Първо, той показа на целия свят слабостта на Путин, който е загубил монопола си върху насилието, вертикалата на властта и нейната святост. Той не само не успя бързо и грубо да реши проблема, но и започна да отстъпва на въоръжените бунтовници. И това е онзи Путин, който има репутацията на "преследващ терористите навсякъде" и "давещ ги в кенефа" (популярен руски ненормативен израз, б. р.).

Второ, бунтът показа слабостта и неподготвеността на режима на Путин за вътрешна борба. Когато Пригожин и вагнеровци тъкмо се канеха да влязат в Москва, цялото руско ръководство, включително самият Путин, бяха евакуирани набързо от столицата. За сравнение можем да припомним как се държаха украинските власти на 24 февруари 2024 г., когато бяха заплашени от сили, несъизмерими с тези, ръководени от Пригожин.

Трето, въпреки факта, че към бунтовниците не се присъединиха толкова поддръжници, на колкото разчитаха, беше очевидно, че никой от военните също не желае да мре за Путин в битката с вагнерците. Въоръжените сили, както и полицията, Националната гвардия и част от ФСБ се придържаха към позицията на неутралитет.

Освен това фактът, че Кремъл е започнал да свиква кадети и полицаи за защита, както и да призовава комуналните услуги да копаят канавки, предполага, че той не разполага с необходимите ресурси за собствената си защита.

Страховитият "Ахмат" за пореден път потвърди прякора си на TikTok армия. Заплашвайки да се справят с вагнеровците в Ростов, те, уж случайно, попаднали в задръствания и пристигнаха в града едва след като бунтовниците го бяха напуснали. Това обаче не им попречи да заснемат поредното епично "бойно" видео.

Четвърто, целият свят видя как в страна, която се опитва да покаже, че е глобална сила, въоръжени наемници могат да премаршируват до столицата за половин ден, без да срещнат никаква съпротива на терен. И всичко, което се опита да ги атакува по въздух, беше успешно унищожено. Нито губернаторите на Путин, нито Националната гвардия са в състояние да защитят населението от сътресения. Това, между другото, стана очевидно по време на нападенията на "Руския доброволчески корпус" и легиона "Свобода на Русия" в Брянска и Белгородска области на Русия.

Пето, бунтът показа реалния рейтинг на Путин. Руското общество не подкрепи правителството и не се застъпи за него. Напротив, някои подкрепиха Пригожин и неговата "Вагнер". Тоест, отново, всички тези 80% от подкрепата за Путин са цифри, които изобщо не отговарят на действителността.

Шесто, всички успяха да видят за пореден път какво е руското правосъдие. Първо, сутринта ФСБ започва наказателно дело по най-сериозния член за "държавна измяна", след това страховитият Путин нарече действията на Пригожин удар в гърба, военен преврат, бунт в полза на многобройните врагове на Русия и увери всички руснаци, че всички замесени ще бъдат наказани, а в късния следобед той предостави на подбудителя на бунта гаранции за имунитет.

И накрая, дори международните съюзници обърнаха гръб на Путин. Китай, Иран, Казахстан заявиха, че бунтът е вътрешен проблем на Русия. Е, ОДКС (Организация на договора за колективна сигурност, обединяваща част от бившите съветски републики, б. р.) за пореден път потвърди, че не е нищо повече от карикатурно копие на НАТО.

Като послеслов можем да цитираме думите на друга известна руска личност - руския терорист, бившия така наречен министър на отбраната на "ДНР" Игор Гиркин. В канала си в Telegram той пише следното:

"Трябва да призная с горчивина, че Руската федерация е една крачка по-близо до своята окончателна и необратима смърт ... Дори и да приемем, че "Това е, ние се разстредоточаваме" - остава да заявим, че ПРЕВРАТЪТ Е ПРОТЕКЪЛ УСПЕШНО. Вторият (всъщност) човек в държавата беше насилствено отстранен от власт.

В оригинала на автора е използван изразът failed state, провалена, паднала, пропаднала държава. Според политическите теории на Макс Вебер държавата се определя като поддържаща монопол върху законното използване на физическа сила в рамките на своите граници. Когато това бъде нарушено (напр. чрез доминиращото присъствие на военачалници , паравоенни групи, корумпирана полиция , въоръжени банди или тероризъм ), самото съществуване на държавата става съмнително и държавата се превръща в провалена държава, failed state (Б. р.)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

28.06 2023 в 12:22

Да го свалят. Даже арабите, които преди едни 60 години бяха някакви прашни държавици с петрол и газ изградиха егати икономиките, влагат в образование. А Русия дето от 300 години се стреми да настигне Европа все си стои в блатото, пък има блестящи учени през годините.

С тези природни ресурси могат да бъдат като САЩ, а са една блатна империя, кочина в сравнение с тях България е аха-аха нормална страна.

Много се радвам, когато виждам нагледно предимствата на демокрацията в сравнение с автокрацията.

12407

1

Bad Horse

28.06 2023 в 11:41

Точно.

Въпросът е, кога ще е следващия пуч и от кого? Железния трон в Кингс Ландинг се клати, драконите на краля се оказаха гълъби, а на Златните Наметала им е през чепа за 70-годишния старец на трона с вакуум в мозъка. Валар Моргулис.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика