Мира Радева: Станишев играе в стил „Империята отвръща на удара“

Юлиан Христов 06 юни 2014 в 12:03 11114 22

Доколкото разбирам Станишев се опитва да играе на ДПС игра в стил „Империята отвръща на удара“. Стана напълно ясно, че контактите между БСП и ДПС в момента са трудни, силно изострени са им отношенията. Станишев искаше да каже на Лютви Местан: „Внимавай какво правиш, защото и аз имам своите оръжия“. 

Това коментира пред OFFNews социологът Мира Радева след пресконференцията на Коалиция за България и тезата на лидера на партията Сергей Станишев за въвеждането на задължително гласуване. 

"Моето лично мнение е, че действително, ако се прави нещо, то трябва да бъде радикална промяна на избирателната система, защото тя не отговаря на очакванията на избирателя. Избирателят се чувства изолиран от политиката. Заради това мрази и политиците си и не изпитва доверие в хората, които избира в Народното събрание. Налага се радикална промяна", смята Радева. 

Тя обясни, че при задължителного гласуване не могат да бъдат накарани хората, които нямат политическо мислене, да отидат до урните, за да вземат отношение. " 

Според социолога е трудно да се направи прогноза за това как би изглеждал един бъдещ парламент, за който се е гласувало задължително. "Много е трудно да се каже. Но все пак има един хубав момент в задължителното гласуване, въпреки че аз съм против него - тогава щат не щат, ще трябва да установят точния брой на избирателите и тогава ще е по-ясно", обясни Радева. 

Според нея обаче, дори и при задължителен вот, търговията с гласове няма да бъде прекратена. 

"Най-важният въпрос обаче, който виждаме и в тези избори, е да се направи активна регистрация, каквато се прави във всички демократично развити страни. Продължавам да слушам умни хора да говорят глупости, които казват, че била ниска избирателната активност на тези избори. Не е вярно, не е ниска, тя е една от най-високите в ЕС. Просто липсата на активна регистрация не ни дава възможност да отчетем реалния брой на избирателите от една страна и от друга страна да се манипулират изборите с фалшиви избиратели", коментира Радева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки