Ужасът в Хитрино не е от взрив на цистерна, а вероятно от възпламенена искра

OFFNews 12 декември 2016 в 08:30 16586 3

Взривът в Хитрино, който буквално помете селото, не е вследствие на взрив от цистерната с природен газ.

Това обясни пред Нова телевизия директорът на Националната пожарна Николай Николов. По думите му първоначалната версия, че една от цистерните на влака се е взривила и това е предизвикало трагедията, не е вярна.

Той уточни, че причината може да е изтичане на газ от нея и токът, който е течал на мястото на инцидента, да е предизвикал взривът или някакви други причини, но категорично не се е взривила цистерната. Друга версия за инцидента е, че може да е имало пробив на цистерната, а след това да се е възпламенила искра, която да е запалила целия център на града.

Николов добави, че и в момента има изтичане на газ в селото и опасността в Хитрино остава висока.

"Най-опасното за населението е обгазяване и отравяне на белите дробове", категоричен е Николов.

Следователят Георги Илиев коментира пред Нова телевизия, че 90% именно възпламенана искра е причината за тежкия взрив в Хитрино. Освен това фактът, че цистерните са разхвърляни като кибритени кутийки в района на инцидента, го кара да мисли, че много вероятно причината да е висока скорост на влака.

Днес в 13 часа ще има информация за пострадалите, които са настанени в шуменска и варненска болница. Вчера са раздадени парите на 92-ма човека от Хитрино, днес ще бъдат раздадени и на други хора пари.

Фелдшерите от ссъседното село Венец, които са дошли първи на мястото на трагичния инцидент в събота, казаха, че са видели пламъци до небето в Хитрино. "Помислихме, че цяло Хитрино е изгоряло - всичко гореше, дърветата, коли, отломки хвърч0ха.

Те разказаха за първите пострадали, на които са помогнали - трима човека - мъж, който е имал кръвоизлив на слепоочието и жена, която е била цялата в стъкла, третата жена, която е имала контузии по тялото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12007

3

Doomer

12.12 2016 в 13:27

За да се получи взрив, подобен на този разрушил части от Хитрино са необходими гориво и окислител. Взрив на цистерна на практика е невъзможен поради липса на окислител, в цистерните има само гориво. Получила се е пробойна в цистерна, в следствие на което е изтекло голямо количество летливо гориво, същото се е примесвало с атмосферния въздух известно време. Вече получения облак от гориво-въздушна смес се е взривил и е нанесъл разрушенията. Вариант 2: пробойната в цистерната е била достатъчно голяма, за да освободи почти всичкото гориво в нея образувайки горе споменатия облак, който се е взривил на място, от искра или висока температура от нажежен предмет. Това "възпламенена искра" не съществува като понятие.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки