Училищен психолог за катастрофата в Македония: Вадехме ранените през прозорците

OFFNews 04 февруари 2016 в 09:23 4339 0

Изваждахме ранените през счупените прозорци, имаше заклещени хора в автобуса, но всички си помагахме много.

Това разказа Иван Марков, училищен психолог от Националната финансово-стопанска гимназия, по бТВ, за преживения ужас от катастрофата с автобус в Македония. „Всеки се опитваше да издърпа другия, да го успокои, да му помогне”, подчерта той.

Марков посочи, че всички учители в автобуса са били много уморени, тъй като са чакали повече от 7 часа нов автобус, след като този, с който са пътували, е аварирал. Самият той по време на инцидента не е спял, а е слушал музика със затворени очи и се е унесъл. "Имах само усещането, че наклонът става прекалено голям, първата ми мисъл беше: Това няма да може да се изправи, ще се обърнем", разказва Марков.

„Усетих дълго пързаляне, чух, че се чупят стъкла, усетих как колежката падна върху мен”, заяви той. "Беше тъмно, нищо не чувах, имах чувството, че съм в затворена капсула", спомня си още Марков. „Когато излязох, видях, че има още хора вътре, съблякох си якето и веднага се върнах назад”, разказа той.

"Счупихме още един прозорец с чукчетата в самия автобус, това ни помогна, слава богу, че нямаше изтичане на гориво и пожар", отбеляза той. Училищният психолог изказа благодарност на местните хора в района на катастрофата, които са се отзовали веднага на помощ. Полицията и линейките също са пристигнали изключително бързо на мястото на катастрофата. 

Още не можем да осъзнаем какво се случи, за да се обърне автобусът, с който пътувахме на връщане от Македония. Преживелиците ни започнаха, след като на 4 км преди Скопие нещо стана със скоростната кутия и се наложи да чакаме 7 часа да дойде друг автобус да ни придвижи. Бяхме уморени, вече беше тъмно и някои спяха, други просто почиваха. Аз бях със затворени очи. След около час усетих, че автобусът е под голям наклон и си помислих, че няма да може да се изправи. Това разказа пред Би Ти Ви Иван Марков, училищен психолог от Националната финансово-стопанска гимназия. Той е един от учителите, които по чудо не са пострадали при преобръщането на автобуса в Македония.

Нямаше паника, всеки се опитваше да помогне на някого. През счупените стъкла изваждахме ранените и ги слагахме на поляната. Слава богу, че нямаше изтичане на гориво и не лумна пожар. Това позволи всички, които бяха добре да излязат и да извадим пострадалите, допълни психологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки