Снегът блокира пътища и граница, десетки селища без ток

OFFNews 07 януари 2012 в 11:58 2368 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Снегът почти блокира движението по пътищата на България – затворени са проходи, има обърнати ТИР-ове, 1/5 от трафопостовете на ЧЕЗ останаха без ток. Аварии оставиха 89 селища - абонати на EVN, също без ток. Наложи се евакуация на деца заради непроходими пътика. ГКПП Гюешево спря да пропуска тежкотоварни автомобили.

Евакуация

Евакуираните деца са 110, те са изведени от курортите Трещеник и Семково. Това се наложило заради непроходимите пътища, съобщи за „Фокус” комисар Костадин Ташков, директор на „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението” в Благоевград. Наложило се разчистване на пътищата в района на Белица и Якоруда, водещи към двата курорта. На пътя имало и паднали от ураганен вятър дървета.

Пътища

Пътищата са проходими при зимни условия. В Западна България и Родопите движението е изключително затруднено. Не се препоръчва пътуване от София към магистрала "Хемус". Над 60 ТИР-а са закъсаха по пътищата. Обърнат ТИР има на автомагистрала "Хемус" по посока София - между Ботевград и Витиня.  Движението на Витиня е блокирано, колоната с чакащи коли е дълга километри. Закъсали ТИР-ове имаше и между Перник и Диканя. Те вече са изтеглени и започна поетапно пропускане на автомобилите. На пътя Самоков-Боровец движението е затруднено поради паднали дървета. В две области - Плевен и Ловеч, движението с вериги на товарните МПС е задължително.  

Проходи

Затворени за моторни превозни средства са: "Златишки проход" - път ІІ-37 Етрополе-Златица "Твърдишки проход" - път ІІІ-662 Твърдица-Елена "Върбишки проход" "Троянски проход" Проход "Вратник" - затворен път ІІІ-53 Сливен-Елена "Петрохан"  

Задължително с вериги трябва да се движат автомобилите през проходите "Превала", "Пампорово", "Рожен" и „Печинско”. Товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета. През прохода "Република" всички товарни МПС трябва да се движат с вериги. През проход "Папазчаир" всички товарни МПС трябва да са с вериги без ремаркета и полуремаркета.  

Затворен за товарни МПС е Дюлински проход - път ІІІ-906. Движението се отклонява по път І-9 Варна - Обзор - Слънчев бряг или Ришки проход. През прохода "Шипка" е забранено движението на МПС над 10 тона. Забраната е в сила до 31 март.

Електричество

4000 трафопоста на ЧЕЗ - около 1/5 от от всички, са без ток. Целият персонал на електроразпределителното дружество работи непрекъснато от снощи. В електрозахранването в Западна България има сериозни проблеми заради мокрия сняг и силния вятър. Проблемите са най-често във високите части на планините, но електропроводите, които тръгват от равнината и се качват, изключват и трябва да се намерят повредените участъци, за да захраним потребителите. Положението в момента е критично, каза той. В София има 36 трафопоста без ток, предимно във вилните зони. 250 трафопоста са без ток в Кюстендил, предимно във високата част на планините, а в града – 40. В Берковица и Монтана – 68 трафопоста, Видин – 8, Плевен – 600, Левски и Априлци – 900. Абонати на EVN в 89 селища също останаха без ток. Силният вятър, падналите дървета и падналият сняг оставиха без захранване селища в Родопите и в областите Кърджали и Смолян. С нарушено електрозахранване са Чепеларе и районът около Девин. В самия Девин ток вече има. Пампорово и Боровец също останаха без захранване днес. В хотелите пуснаха резервни генератори. Ски съоръженията обаче не работеха, което предизвика недоволството на туристите.

Токът прекъсваше и в селата край Ардино. Проблеми с захранването вече са отстранени в района на Крумовград и Свиленград.
В област Пловдив с нарушено захранване от около 6 часа тази сутрин са някои селища в планинските части като Храбрино, Дедево, Плочник, Бойково, Извор, Гълъбово, района на хижа Здравец. Групи на дружеството работят за възстановяване на захранването.

Инцидент

Заради повредена елинсталация 200 пътници престояха над 2 часа на гара Хан Аспарухово в бързия влак от София за Бургас, съобщи bTV. По разписание влакът е трябвало да пристигне в 20:30 часа в Бургас. По това време обаче се е намирал на 180 километра от гарата в града. ГКПП Движението на товарни автомобили през ГКПП Гюешево е спряно. Причината е, че пунктът и пътищата в Македония не са разчистени от падналия сняг. Българската полиция е предприела действия за ранно предупреждаване на водачите, спират се и се пренасочват товарните автомобили към ГКПП Златарево. Над 10 ТИР-а са спрени на Околовръстния път на Кюстендил и в село Жиленци.

Порои

Проливни дъждове се изляха в Североизточна и Югоизточна България. Падналото количество надхвърли прогнозираните 20-25 л/кв. м. По данни на НИМХ при БАН, цитирани от БНР, най-много дъжд е паднал в Кърджали - 88 литра на кв.м, 77 литра на кв. м са валежите в Плевен, 65 - във Враца, 59 в Сливен, 55 в Стара Загора и Хасково. 40 - 50 литра на кв.м са валежите по поречието на Дунав. В Сливен 2000 дка земеделска земя са наводнени. Водата от чешмите не трябва да се пие. Скъсана е дига в село Бинкос. Една улица е изровена. Всички дворове, мазета и приземни етажи на къщите в село Бяла са залети с вода. Три моста в селото да разрушени и изнесени. Около 50 м е изровената пътна настилка в участъка Качулка - Бяла. Затворен за движение е пътният участък Бяла - Стара река. В Сливен и Котел екипи на "Гражданска защита" изпомпват водата от къщи в селата Градец и Ичера. В Градец са наводнени 15 къщи. Водата се е вдигнала с около 15 см. В село Раково 15 см от стената на корекцията на реката е съборена. Прекъсната е единствената връзка със село Нейково. Спасени от наводнение са 300 овце. Селото е без телефони.

В Алфатар паднаха 61 л/кв. м., а в село Кайнарджа е 33.8 литра, съобщава метеорологичната обсерватория в Силистра.

В Хасковско са наводнени 15 къщи и дворове в харманлийското село Славяново, съобщиха от Областната противопожарна служба. Двама души са евакуирани на по-високи места. В Русе са паднали 39.6 л/кв.м. Вятърът достига 90 км/ч. Пет населени местта в областта са без ток, две нямат и вода.  

Реки и язовири

В района на село Лешниково преля Голяма река, наводнени са земеделски земи. Проблеми е имало и с река Хасковска в участъка между селата Стойково и Любеново. Там отводнителната тръба е започнала да връща обратно водата в реката. Нивото на язовир „Ивайловград” също се е покачило, но отводнителните клапи работят нормално и водата тръгва по река Арда, обясниха от службата. Оттам заявиха още, че към момента няма опасност за населението и сградите в областта. Два микроязовира край селата Македонци и Груево са прелели, но до момента не се съобщава за опасност за населението. В района на Оловно-цинковия комбинат и в квартал „Възрожденци” са изтеглени седем закъсали автомобили. В същия квартал край десния бряг на река Арда мазетата са потънали във вода. Полицейското управление и болницата в Момчилград, две училища и къщи в селища на община Джебел, училището в село Чакаларово, Кирковско, са сериозно наводнени. До късно вечерта екипи от пожарникари отводняваха полицията и болницата в източно-родопското градче, съобщиха от полицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови