Пламен Пенев е починал от задушаване. Част от видеата от полицейската гонка в Стара Загора са изчезнали

Според съдебни лекари бившият шампион е бил притиснал на земята и белият му дроб отказал. След като властите са се запознали с материалите от гонката, те изчезнали от социалните мрежи

OFFNews 05 януари 2024 в 12:54 8617 4

гонката в Стара Загора

Снимка БГНЕС

Нови любопитни факти започнаха да излизат около смъртта на бившия републикански шампион по борба Пламен Пенев, който почина след полицейска гонка в Стара Загора на 30 декември миналата година.

Според становище на съдебни лекари, цитирани от "Сега", БНТ и бТВ, 58-годишният мъж е починал от задушаване, сочи експертизата след аутопсията на мъжа. Те твърдят, че Пенев е свален от колата, а петима полицаи в опит да го арестуват са го затиснали и под тежестта на телата им той е останал без въздух, а белият му дроб е отказал, тъй като е бил притиснат за дълго.

Записите от бодикамерите на полицаите показват, че една от униформените е държала краката му, а другите четирима са се опитвали да го обездвижат, като са го притиснали силно към земята. 

Експертизата вече е предоставена на разследващите и на нейна база и на другите доказателства като видеозаписите ще се изясни кой от полицаите ще отговаря пряко за смъртта на мъжа.

За многото въпросителни около смъртта на Пенев говори още от началото и защитникът на почерненото семейство Емануил Йорданов.

"Нямам официална информация за това и то е лесно разбираемо. По принцип пострадалите от престъпление макар на хартия да имат права да се запознават с доказателствата, на практика имат тази възможност едва когато приключи досъдебното производство. Никой не е видял такъв документ от наша страна, но не е трудно да се предположи, че по всяка вероятност това е истината. Ако можем да говорим за нещо ново, това е промяна в позицията на местната дирекция (на МВР), която еволюира от липсват каквито и да е нарушения до двама отстранени от длъжност във връзка с дисциплинарни производства. Така че малко по малко нещата ще изяснят, но ще трябва време", коментира адвокатът.

Междувременно Нова тв обяви, че са изчезнали част от видеоклиповете, направени от граждани, в които полицаи са заснети да нарушават служебната дисциплина при ареста. Клиповете от социалните мрежи обаче са били прегледани от властите и именно това е бил поводът за отстраняването на двамата младши инспектори.

Вчера стана ясно, че Пламен Пенев е имал психически проблеми и е работил на особен режим. МВР официално обяви, че временно са отстранени двама полицаи до приключване на разследването.

"Разпространяването на чувствителна медицинска информация, каквато е психиатричната диагноза, информацията за хоспитализация, която вчера стана масово известна и в социални мрежи, и по медии - е крайно неетично и нередно. Човек има право на конфиденциалност в тази сфера и не е редно, както спрямо починалия, така и спрямо близките му, такава информация да бъде разпространявана", бе категоричен д-р Иван Добринов.

"Тук се появи още един много сериозен проблем, за който говорим от години - липсата на система за обхват на хората с психични проблеми, тъй като голяма част от пациентите с психиатрична патология имат хронично рецидивиращи болести. Това означава, че следващото влошаване е въпрос на време – дори ако човек, овладял острия си епизод, не полага активно усилия за поддържане на здравословното си състояние", допълни лекарят пред Нова тв.

Той уточни, че хора с психиатрични заболявания не се проследяват диспансерно, когато са в ремисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

4

Владè

06.01 2024 в 14:38

Белио дроп според булгар дофтор отказàл.
Бел дроп не отказва...има причина , нарича се задушаване и се предизвиква от външна намеса - механична по често , токсична по рядко от отров(яд) или апчета, алергогенни.

1169

3

Боли ме шнура

05.01 2024 в 19:51

Това си е направо опит за предомишлено убийство, завършило с успех.

1905

2

Nichevbu

05.01 2024 в 16:53

мутра лайфс матерс дъ мост !

1005

1

ПР

05.01 2024 в 13:53

Когато ченгетата по принцип така си действат без санкция-това са резултатите.Така си биха и ритаха безпомощни хората през 2020 г.,нямаше ти наказани,ни уволнени,ни осъдени.През 2023 г.,пак така,на базата на предишното.И с Чората така.А Министърът мълчи и оставка не подава.Началниците-също.
И още един проблем-психически болни хора,редно ли е да управляват МПС?

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика