Масивно свлачище в Грузия отне живота на поне 11 души. Други 25 са в неизвестност

OFFNews 04 август 2023 в 20:33 1739 0

операция

Снимка АП/БТА

Спасителни екипи издирват оцелели.

Масивно свлачище в планинския курорт Шови в региона на Роча в Западна Грузия отне живота на поне 11 души, а грузинските медии съобщават, че 25 души все още са в неизвестност и операцията по издирването им продължава.

Експертите наричат бедствието в Шови най-голямото в тази част на страната през последните 30 г. Геологът Мераб Гаприндашвили заяви пред репортери, че са се преместили повече от 5 милиона кубически метра твърда маса.

"В дефилето, където се намира Шови, през последните няколко дни има непрекъснати дъждове", цитира агенция Интерфакс думите на геолога. - Към това се прибавя и интензивното топене на два близки ледника от Кавказката верига. Тези две явления са предизвикали активизиране на свлачищните процеси".

Грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили обяви, че в понеделник, 7 август, в Грузия ще бъде обявен ден на траур.

Теймураз Мгебришвили, ръководител на грузинското Министерство на извънредните ситуации, обясни, че свлачището е затрупало вили.

"Там, където е имало вили, сега на практика не е останало нищо. Виждаме отломките от тези вили в земна маса, която лежи на голяма площ. Това усложнява спасителната операция", коментира той, цитиран от Би Би Си.

Гарибашвили допълни, че в спасителната операция ще се включат и военнослужещи от грузинската армия.

"Ще започнем мобилизация след няколко часа. Разполагаме с подходящо оборудване, с което те ще пристигнат, имаме специални мостове, които ще използваме, ако е необходимо", цитира "Новости-Грузия" думите на министъра на отбраната Джуаншер Бурчуладзе.

В операцията по издирването участват хеликоптери и спасителни екипи с кучета.

По данни на вестник "Новости-Грузия" хеликоптери на Гранична полиция вече са евакуирали над 200 души от зоната на бедствието.

Свлачището в Шови е възникнало в четвъртък вечерта, но спасителите са успели да достигнат до мястото на инцидента едва привечер, съобщава грузинската телевизия Formula TV.

Популярният планински курорт Шови е разположен в долината на река Чанчахи, на седем километра от границата с руската Северна Осетия.

Рача, планински регион в северозападна Грузия, понякога е наричан местната Швейцария заради красотата на пейзажите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки