Двама загинали след бурята в Шуменско

OFFNews 04 ноември 2023 в 21:23 3166 0

буря
Бурята в Шуменско взе две жертви.

Двама мъже - на 51 години от село Развигорово и на 67 години от Велики Преслав, загинаха по време на силната буря в Шуменско, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Шумен Ася Йорданова.

По думите ѝ паднала стена на имот в хитринското село Развигорово е затрупала мъж, който е починал на място.

Друг мъж от Велики Преслав е загинал, след като е отишъл в покрайнините на града да посрещне животните си от паша. Предполага се, че е стъпил върху скъсан електрически проводник. До него са намерени и две мъртви овце. Мястото е отцепено, очакват се екипи на електроразпределителното дружество да го обезопасят преди да започне оглед, отбеляза Йорданова.

Жена е била приета за преглед в шуменската болница, след като е пострадала от паднало дърво в Градската градина на Шумен, информираха от МВР. Жената, на 66 години, е с фрактури и разместен глезен.

Над 40 сигнала са подадени до полицията и пожарната в Шумен след силна буря, сред тях - за скъсани кабели и множество паднали дървета. Затруднено бе движението по пътища в региона, съобщи БТА.

Обявено е бедствено положение в исперихското село Лъвино след ураганния вятър, придружен с дъжд. Решението е взето на заседание на Общинския кризисен щаб, каза за БТА новоизбраният кмет на община Исперих инж. Белгин Шукри. Той заяви, че силната буря, разразила се малко след 12:00 ч., е продължила около пет-шест минути. Отнесени са покривите на над 150 къщи. Има съборени над 10 ел. стълбове и жици. Няма пострадали хора. Утре ще бъде сформирана комисия, която ще направи оглед на щетите, допълни Шукри.

Българският Червен кръст (БЧК) ще изпрати утре в исперихското село Лъвино доброволци и психолози, които да окажат помощ на хората, останали без домове, на стресираните възрастни и деца. БЧК има готовност за предоставяне на завивки и постелки. Две семейства са съобщили, че имат нужда да им се помогне с храна, съобщиха от областната администрация в Разград след заседание на Областния щаб за защита на населението при бедствия в Лъвино, свикано от областния управител Владимир Димитров.

Частично бедствено положение е обявено в Девня, съобщиха от пресслужбата на Областна управа във Варна. Над града се е разразила силна буря, придружена с проливен дъжд. Бурята е нанесла сериозни поражения - множество паднали дървета, съборени са електрически стълбове, а три квартала са останали без ток.

Множество са получените сигнали на територията на цялата страна. Най-сериозни щети бурята е нанесла в областите Смолян, Търговище, Разград, Силистра и Шумен, съобщиха от пресцентъра на МВР в информация към 18:30 часа. Има данни за населени места без ток.

Затруднено е електрозахранването в редица населени места на територията на Североизточна България, съобщават от „Енерго про“, цитирайки информация на „ЕРП Север“.

В Сливен вятърът достигна 100 км/ч., а по данни на обсерваторията в Сливен количествата валежи до 14:00 часа са около 12 литра на квадратен метър, съобщиха от пресцентъра на общината.

Аварийните екипи в София са реагирали на сигнали, свързани със завирявания в районите "Красна поляна", "Витоша", "Кремиковци", съобщиха от пресцентъра на Столичната общината.

За днес беше обявен оранжев код за опасно време във всички 28 области на страната. От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) съобщиха на своя сайт, че в областите Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Смолян, София и София-област е в сила предупреждение за значителни валежи от дъжд и гръмотевични бури.

До полунощ валежите и в крайните източни райони ще спрат, облачността ще се разкъса и намалее, информира НИМХ. Утре ще е предимно слънчево, но по-късно след обяд облачността от северозапад ще се увеличава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!