Българин сред убитите войници в Афганистан

ОFFNews 20 януари 2012 в 22:18 2808 0

Убитият български сержант Свилен Симеонов
Убитият български сержант Свилен Симеонов

Един от четиримата убити в Афганистан на 20 януари войници от френския Чуждестранен легион е българин.

Това е сержант Свилен Симеонов, на 34 години.

Той е от турски произход, рожденото му име е Танер Мехмедов Узунов.

Информацията, че един от убитите е българин, става ясна от съобщение на френското министерство на отбраната, по-късно смъртта на Симеонов бе потвърдена и от българското Министерство на външните работи.

До полунощ на 20 януари - часове след смъртта на българския военен, на сайта на българското Министерство на отбраната не беше качено дори съобщение за случилото се. Мъжете бяха нападнати от мъж с униформа на афганистанската армия, когато приключвали сутрешна тренировка във френската военна база "Гуан" в провинция Каписа, Източен Афганистан. Не са носили нито оръжие, нито бронирани жилетки. Четирима загинаха, ранените са 15 според официалната информация на френското министерство на отбраната. По-рано през деня различни източници съобщаваха за 16 и за 17 ранени. 8 от тях са с опасност за живота.

„Ние сме приятели на афганистанския народ, но не мога да приема, че афганистански войници нападат френски военни”, заяви френският президент Никола Саркози, който нареди прекратяване на операциите и заяви, че ще предприеме изтегляне на френския контингент от Афганистан.

Симеонов оставя съпругата си Хинка и момченцето им - Мелвин, на 3 години, родено на 15 януари 2009 година. Симеон е от село Раковски,  Разград. Празнувал е последния си рожден ден на 18 януари. Обещал да се върне в България през февруари. Тази мисия му била последната. Трябвало да приключи на 21 януари 2012 година. Мечтаел да купи жилище в Марсилия и да се установи там със семейството си. Свилен емигрирал нелегално във Франция през 2001 година. До тогава бил студент по право във Великотърновския университет. Родителите му разбрали, че е постъпил в Чуждестранния регион три месеца след назначението му. Записал се с българските си имена, дадени му по време на Възродителния процес, става ясно от разказа на баща му Мехмед Узунов пред dnevnik.bg.

"Да бъде рейнджър му беше фикс идея като малък. Много приятно момче, много добро момче - уважавано в селото, с много приятели... Миналата пролет идва в Раковски. Майка му от няколко месеца е в Турция, баща му е в Раковски, съпругата му си живее в Разград с детето", разказа бившият кмет на разградското село Раковски Бюнят Татаров пред "Дарик".

Сутринта на 21 януари майката на убития българин се е върнала от Турция. От френското министерство на външните работи са съобщили на съпругата му за трагедията. Информацията е потвърдил и братовчед на Симеонов, който също е в Чуждестранния легион. Българинът служи в Чуждестранния легион от почти 10 години, става ясно от публикувана на сайта на френското Министерство на отбраната биография на Симеонов. Първият му 5-годишен договор е от 12 септември 2001 г. Във Втори чуждестранен инженерен полк в Сен-Кристол, департамент Воклюз, е от 7 февруари 2002 година. Там учи за сапьор, фронтови инженер и специалист по подривна дейност. Първата му бойна мисия е от 2004 г. във Френска Гвиана. През 2007 година има две операции в Афганистан и Република Кот Д'Ивоар. Участва в кратки мисии в Джибути през 2003, 2006 и 2009 година. Сержант е от 1 юли 2009 година. Отново заминава за Афганистан през септември 2011 година. Носител е на няколко награди на Франция и НАТО. Другите трима убити са 45-годишният Денис Естин (женен, с две деца), 43-годишният Фабиен Вилм (женен, с едно дете) и 27-годишният Джефри Бумела (баща на едно дете). Те са от 93-ти артилерийски планински полк от Варс, департамента Изер. И четиримата са били към Оперативна група за обучение и връзка (OMLT). Четиримата бяха убити при изпълнение на служебните им задължения в служба на Франция, се казва в съобщението на френското министерство на отбраната. Обявен е траур.

Френският министър на отбраната Жерар Лонге пристигна в Кабул, за да изясни обстоятелствата около убийството на четиримата военослужещи.   В базата "Гуан" има 35 военнослужещи, които провеждат военни учения на афганистански военнослужещи. Те, от своя страна, трябва да могат да обезпечат сигурността в страната след изтеглянето на чуждестранните сили през 2014 година. Френските и афганистанските военни живеят заедно в лагера на афганистанския батальон. От началото на войната в Афганистан през 2001 г. са загинали над 2500 чуждестранни войници. 82-ма от тях са французи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews