Ваксината, която предпазва от рак

Янка Петкова 01 май 2024 в 12:24 8231 0

д-р Кремена Пармакова

Всеки ден у нас умират две жени от рак на маточната шийка. Годишно, неизмеримата с цифри загуба, е около 1000. Жени в активна възраст, които трябваше да навлязат в най-продуктивния период от живота си, да отглеждат децата си и да се радват на семействата си. Това са неприемливи загуби. Отвъд емоционалната рана, която болестта причинява, е рационалният, методичен подход към унищожаването ѝ. Този подход работи, други държави са го постигнали, ваксинирайки децата си срещу човешкия папилома вирус (HPV). Ние все още плащаме данък на недоверието във ваксините, увлечени в поредната конспиративна теория. А междувременно ракът продължава да убива. 

Как можем да го спрем разказва д-р Кремена Пармакова, епидемиолог, началник на дирекция "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването.

Д-р Пармакова, каква е историята на HPV ваксината у нас?

Историята на HPV ваксината у нас не е много дълга. В националните програми започна да се прилага от 2012 г. Малко преди това беше налична в аптечните мрежи. Знаете, че в България редът е, че един продукт може да се прилага, ако е разрешен за употреба в страната. В началото ваксината не беше много популярна, но имаше групи от населението, които предпочитаха да си я поставят. Работила съм в имунизационен кабинет. Там идваха майки с деца и млади жени да се имунизират срещу човешкия пипилома вирус преди програмата да придобие популярност. Това беше първата програма, с която държавата създаде възможност за имунизация - безплатна и по желание. 

Програмата стратира много добре в началото, първата година обхватът беше достигнал до 25%. Впоследствие претърпя крах. Това се случи и на много други места в света, поради неблагоприятно стечение на обстоятелствата. Така е било в Австралия, Япония, но те успяха да го преодолеят. В Австралия например заболеваемостта от рак на маточната шийка е намаляла 27 пъти.

При нас не се случи, защото през 2014-2015 година в България имаше случай при момиче, което се ваксинира и впоследствие при него се разви автоимунно заболяване. Този случай беше използван, за да се твърди, че детето е починало от ваксината. Въпреки че беше събран консилиум от 15 и повече специалисти в областта на детското здраве, които отхвърлиха да има връзка между ваксината и заболяването, което доведе до смъртен случай. Тази ваксина беше дълбоко заровена. Страховете от нея я скриха дълбоко.

Какво е нивото на ваксинационнен обхват у нас в момента?

В момента се обхващат под 2000 момичета на година, поне такава е статистиката за 2023 г. Обхватът е 1,5% от всички момичета, които подлежат на безплатна имунизация. В последните години по цял свят се говори за ефекта на ваксината за предпазване от ракови заболявания. Говори се вече за HPV-свързани ракови заболявания, а не само за рак на маточната шийка, защото тези вируси причиняват и други онкологични заболявания както при жени, така и при мъже. Подемаме тази вълна и се опитваме отново да заговорим на тази тема, с родителите на момичетата, че е важно тази ваксина да бъде приложена в ранна възраст. Имам предвид ранна възраст по отношение на сексуалния живот, защото данните сочат, че ако едно дете е на 10-11-12 година имунният отговор е по-силен и са необходими само две дози.

Освен това гарантираме, че когато това момиче започне сексуален живот ще бъде защитено. Подходът не е нов, така процедираме и с други заразни заболявания. Създаваме имунна защита при среща с причинителите в бъдеще. Доказано е, че 100% ракът на маточната шийка се причинява от тип човешки папилома вирус. Този вирус може да предизвика и рак вагината, вулвата, главата, устата, пениса, ануса. HPV свързани заболявания не означава, че всички са свързани с този вирус, но при голяма част точно той е причината.

Има доводи срещу ваксината, които се радват на сериозна популярност. Един от тях е, че тази ваксина защитава само срещу 9 от типовете HPV, а те са над 200. Какво бихте отговорили?

Около 12 са онкогенните високорискови типове, които причиняват ракови заболявания. Във ваксината са включени 9, 7 от тях са причина за над 90% от случаите на определен вид рак. За един от най-смъртоносните при жените, ракът на маточната шийка, има защита дори и при по-старите двувалентни и четиривалентни ваксини.

Друго твърдение е, че ваксината причинява рак.

Според тези, които го разпространяват, ваксината съдържа HPV вирус. Тя се произвежда по ДНК-рекомбинантна технология и при нея съдържанието имитира вируса, но вирусът го няма. Целта на ваксините е да внесем в организма само тази част от причинителя, която ни трябва за изграждане на имунитет. Тя не е равносилна на тази, която ни заразява. Няма как това да причини рак.

А причинява ли стерилитет?

Не виждам как би могло да стане. Ваксината се поставя мускулно, оттам попада в кръвообращението, изгражда имунен отговор. HPV ваксините са набедени, но има специален комитет за безопасност на ваксините към Световната здравна организация (СЗО). Този комитет се е събирал поне 4-5 пъти, за да разглежда подобни митове, свързани с HPV ваксините. На едно от тези предходни събирания е анализиран точно този мит. Разгледани са доклади, проучвания, съобщения за нежелани реакции и подобна връзка е отхвърлена. Сравняват се популации на ваксинирани и неваксинирани жени и не е установено при ваксинираните да се наблюдава по-висока честота на стерилитет, отколкото при другите.

Има и един друг мит - че ваксината поощрява ранния сексуален живот.

Няма доказателства за по-ранен сексуален живот. Факт е, че в България през последните години сексуалният дебют при момичетата се измества по-рано. Ако преди това се е наблюдавало на около 14-15 години, сега вече се случва на 12-13 и с имунизационен обхват от 1%, както е у нас, не във ваксината е причината. Новото поколение просто по-рано встъпва в такива отношения.

Защо е необходимо тази имунизация да се включи и при момчетата? Бяха обявени намерения те също да може да бъдат ваксинирани безплатно по националната програма?

Основната цел при подобна програма, каквато е визията и на СЗО и Европейския съюз, е първо да дадем възможност на младите момичета да се защитят от раково заболяване, което на 100% се причинява от ваксинопредотвратим причинител. Да, има данни през последните години, че HPV причинява рак и при момчетата, но това, което се поставя като цел от СЗО и Европейския антираков план е първо да осигурим висок обхват на момичетата в защитата от рак на маточната шийка - 85-90% и значителен обхват при момчетата. България е част от ЕС, член на СЗО и със сигурност ще вървим в тази посока. Надявам се тази програма да има бъдеще и на следващ етап да включим момчетата.

Ваксината е препоръчителна, но препоръчва ли се от общопрактикуващите лекари?

Има колеги, които са проваксъри и ваксинират момичетата по програмата. Факт е, че има и общопрактикуващи лекари, които не поставят ваксини по национални програми. В Министерството на здравеопазването също постъпват сигнали, че даден лекар отказва да поставя препоръчителни ваксини, не работи по програмата. Опитваме се увеличим информираността не само на колегите, но и на обществото. Не можем да оставим лекарите сами в тази битка.

Какви са страничните реакции при поставяне на ваксината?

Обикновено те са на мястото на приложението – болка, евентуално подуване, леко общо неразположение и главоболие.

Кои родители ваксинират децата си?

Това са хора, които не вярват на дезинформацията. Честно казано, антиваксърите през последните години са хора с висше образование. Независимо от нивото на образование хората не са развили критично мислене. Защото, четейки за някакъв случай на заболяване вследствие на ваксина, изобщо не се интересуват дали това е истина или не.

Има едно проучване, което направихме съвместно със УНИЦЕФ, за нагласите към имунизаците сред родителите. Само 9% от анкетирани над 1000 родители не биха сложили задължителните ваксини на децата си. Тези родители най-често получават информация от други родители, които не ваксинират децата си. Не търсят информация от личния лекар и научнообоснована информация за ваксините. Една част от тях биха сложили ваксина, защото е задължително условие за прием в детска градина. Те не могат да бъдат убедени, но там, където има колебание, трябва да се работи. Хубави резултати получаваме от съвместната работа на общопрактикуващите лекари със здравните медиатори, в момента се прави пробив сред ромското население точно с HPV ваксината.

Нека припомним на кого и кога се поставя безплатна ваксина срещу HPV по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

Момичетата, които могат да получат безплатна ваксина по тази програма, трябва да имат навършени 10 години и още да не са навършили 14. Тоест, дори ден преди да навършат 14 могат да получат своята първа доза по програмата. Получат ли веднъж първата доза по програмата няма проблем след половин-една година да получат и втората безплатно, въпреки че са излезли от определената възраст. Всеки родител на момиче до 14 години, който иска да го предпази от болестта в бъдеще, може да се обърне към личния лекар за ваксинация.

Какви са резултатите в държавите, които имат висок обхват на тази имунизация?

Държавите, където обхватът е висок, успяват да се справят с тези ракови заболявания. Там има училищно здравеопазване, ваксините се прилагат в рамките на училището. В САЩ тези ваксини се поставят повече от 15 години и има 23% намаляване на честотата на един от карциномите на маточната шийка. Във Великобритания, Австрия, Швеция, Шотландия намаляват с 86 до 88% случаите на предраковите и ракови заболявания при ваксинираните момичета. 

Хората не могат да разберат как ваксина, която поставяме сега, ще пази живота на детето им в бъдеще, но е факт. Аз винаги съм сравнявала HPV ваксината с ваксината срещу хепатит Б (болест, която също може да причини рак). Едната е в националния календар за задължителни имунизации и се слага още в родилния дом през първите 24 часа. Там обхватът е над 95%. Двете ваксини са направени по една и съща технология - ДНК рекомбинантна технология. Колкото HPV ваксината заразява с рак, толкова и ваксината срещу хепатит Б би трябвало да заразява с рак. Но ваксината се прилага и всяка година 92-93% от българските бебета са обхванати с тази ваксина - 3-4 приема, в състава на шесткомпонентната ваксина. При имунизираните до 30-годишна възраст нямаме хепатит Б, но не искаме да се учим от собствения си опит и от опита на другите страни.

Какво е бъдещето на тази програма?

Бъдещето на тази програма зависи от всички нас. Ако искаме децата ни да са здрави, програмата ще я има. В момента тя е недоразвита, недофинансирана. Когато една програма работи, държавата застава зад нея и влага повече средства. Така бяха увеличени парите за профилактика на ротавирусните гастроентерити при децата, грип и пневмококови инфекци при възрастните. Има интерес и ефект. Време е да увеличим средставата и по тази програма, за да могат повече момичета да се възползват от нея и тя да стане част от профилактиката срещу рак. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови