Русия арестува за подкуп заместник на Шойгу

OFFNews 24 април 2024 в 11:05 1809 3

Тимур Иванов

Снимка Уикипедия

Тимур Иванов

Руски заместник-министър на отбраната е обвинен във вземане на подкуп и е задържан под стража от съд в Москва, предаде Би Би Си.

Тимур Иванов, който отрича обвиненията, е обвинен във вземане на подкупи "в особено големи размери".

Назначен в Министерството на отбраната през 2016 г., 47-годишният Иванов отговаря за проектите на Русия в областта на военната инфраструктура.

Активисти отдавна критикуват нивата на корупция в Русия, но публично огласявани случаи на такова високо ниво са рядкост от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през 2022 г. насам, отбелязва Би Би Си.

Иванов е смятан за съюзник на министъра на отбраната Сергей Шойгу и е работил с него в продължение на много години. Преди това той е бил заместник министър-председател на Московска област, където Шойгу за кратко е бил губернатор.

През 2022 г. Фондът за борба с корупцията (ФБК), групата, основана от покойния опозиционен лидер Алексей Навални, обвини Тимур Иванов в участие в "корупционни схеми по време на строителството в териториите на Украйна, окупирани от Русия". Твърдеше се, че той е спечелил от строителни проекти в украинския пристанищен град Мариупол, голяма част от който беше разрушен от руските бомбардировки в месеците след пълномащабното нахлуване в Украйна.

Московски съд задържа Иванов за два месеца по обвинение в престъпен заговор с трети лица в качеството му на ръководител на строителството и ремонта на обекти на Министерството на отбраната.

Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до 15 години затвор. Втори мъж на име Сергей Бородин, който беше описан като приятел на Иванов, също се яви в съда в Москва по подобни обвинения.

Иванов отхвърли обвиненията, отправени срещу него от Следствения комитет на Русия. Разделът от Наказателния кодекс на Русия, по който е задържан Иванов - част 6 от член 290 - се прилага, когато предполагаемият подкуп надхвърля един милион рубли (10 700 долара).

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че президентът Владимир Путин е бил предварително уведомен за задържането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

3

GB

24.04 2024 в 22:16

А кога ще арестуват и обвинят рашистите давали и българските рашисти взели подкупи "в особено големи размери"?

6000

2

Soldier of Fortune

24.04 2024 в 14:37

А... Путин , Шойгу и бандите им - кога?!

400

1

демотиватор

24.04 2024 в 11:47

Както казват рашките, "вземал е не според чина", а и сигурно не е "споделял" взетото с когото трябва.
Което при тях "по понятия" си е престъпление... (ジ) ✊
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки