Какво значат новите 61 млрд. долара от САЩ за Украйна и какви оръжия може да получи

OFFNews 24 април 2024 в 10:33 4555 3

Украински войници на фронта

Снимка Getty Images

Украински войници на фронта

Какво значи приетият от американския Сенат пакет за военна помощ на стойност 61 млрд. долара за Украйна? Какви оръжия може да получи тя? 

Препечатваме анализ на Би Би Си за военната помощ:

Най-неотложните оръжия, от които се нуждае Украйна, се разделят на три категории: системи за противовъздушна отбрана, ракети със среден и далечен обсег и артилерийски снаряди. Ето къде може да бъде насочена помощта на САЩ в тези области.

Противовъздушна отбрана

Отблъскването на руската заплаха по въздух е жизненоважно за защитата на градовете и критичната инфраструктура, например енергийните централи.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски заяви, че само през тази година страната му е била атакувана от почти 1200 руски ракети - над 1500 безпилотни самолета и 8500 управляеми бомби.

Украйна разполага с разнообразни системи, доставяни от Запада, като се започне от ракети с малък обсег на действие, изстрелвани от рамо, и се стигне до усъвършенстваната - и изключително скъпа - система Patriot. Зеленски заяви, че са необходими поне още седем "Пейтриът" или техни еквиваленти.

Руските крилати и балистични ракети, включително преработените ракети земя-въздух С-300 и С-400, както и стотиците произведени в Иран дронове Шахед-136, са трудни за устояване поради огромното им количество.

Класическа тактика за претоварване на противовъздушната отбрана е тя да бъде засипана с цели, като по този начин се ангажират радарните системи за откриване и проследяване и се изчерпват запасите от ракети.

Ракети със среден и дълъг обсег

Войната на земята обаче е жизненоважна. От октомври насам Украйна е загубила близо 583 кв. км от източната си територия в полза на руските сили, главно поради липсата на артилерия.

Високомобилните артилерийски ракетни системи (HIMARS) изиграха решаваща роля за Украйна, като доставиха управляеми боеприпаси от мобилна платформа.

Пристигат на място, настройват се, стрелят и бързо се придвижват преди руските сили да могат да открият и атакуват пусковата установка. 

Важно е да се отбележи, че версията за далечен обсег на тактическите ракетни системи на американската армия (ATACMS) е готова за прехвърляне.

По-старите системи ATACMS се намират в страната от края на миналата година, но по-новата версия може да удвои обсега до 300 км. Тя пренася борбата по-дълбоко в анексирания Крим, който Русия използва като голяма военноморска база, защитена от въздушни средства, и отвъд него.

Артилерийски снаряди

Гаубиците M777 трябва да се зареждат непрекъснато със 155-милиметрови артилерийски снаряди.

От февруари 2022 г. насам Съединените щати са изпратили 2 милиона такива снаряди на Украйна и вероятно в последния пакет ще бъдат изпратени още.

САЩ разполагат с така наречената „много стабилна логистична мрежа“ за бързо доставяне на оръжия - в рамките на няколко дни.

Доставките вероятно са били преместени по-близо до Украйна, а след предаването им те официално стават собственост на държавата.

Но доставката на оборудването до фронтовата линия - особено на артилерийското оборудване - може да отнеме много дни или дори седмици, тъй като руските сили продължават да нанасят удари на изток.

Миналата седмица Русия заяви, че ще увеличи интензивността на ударите по логистични центрове и складове, в които се съхраняват западни оръжия.

...и изтребители F-16

Те са отпреди този транш парични средства, но сега наближава влизането им в употреба.

Украинските пилоти и екипажи продължават обучението си за преминаване към западните изтребители F-16, които в момента се намират в Румъния. Тези многоцелеви самолети осигуряват по-силен капацитет „въздух-въздух“ и „въздух-земя“, като по този начин потенциално подобряват украинската ПВО.

Дания, Нидерландия и САЩ очакват да доставят първите от десетките бойни самолети на Украйна до няколко месеца. Самолетите няма да променят правилата на играта, но ще бъдат още един важен инструмент в аресанала на Киев, отбелязва Би Би си. 

Москва се отнася с пренебрежение, като твърди, че F-16 няма да имат голямо значение на бойното поле и ще бъдат свалени от руските сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

3

Far Rider

24.04 2024 в 14:18

В стаията са изброени важни и много полезни оръжия. Имат добри показатели и са решаващи във войната. Остават 2 въпроса: 1. защо до сега не са доставени? 2. И тези доставки са в пожелателно бъдещо наклонение - "ще" без да е посочен конкретен срок. Самолетите трябваше да са предоставени още през март.

400

2

демотиватор

24.04 2024 в 11:58

Не пише за дронове, ама украинците в последно време силно (над 10х) увеличиха собственото си производство, вкл. на много далнобойни такива.
А виж, мълчанието за танкове "Абрамс" и брон.машини "Брадли" е странно- може да не дадат (а жалко), но може и да е секретно...

2550

1

alfakentavur

24.04 2024 в 11:52

Май май Щатите за трети път ще спасят Европа от силите на Злото.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки