Сергей Станишев се връща в родната политика. Засега още търси обществена енергия

Някои от кандидатите в евролистата на БСП биха стояли по-добре в листата на "Възраждане", коментира бившият премиер на Тройната коалиция

Даниела Добрева 30 април 2024 в 14:02 2682 6

Станишев

Снимка БГНЕС

Сергей Станишев

Бившият лидер на БСП и шеф на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев направи заявка, че връщането му от Европейския парламент в България може да бъде съпроводено с нов политически проект, при условие че има обществена енергия на левите избиратели.

"Аз съм политически човек, но политиката не може да е на всяка цена. Вече съм зрял човек, но съм запазил романтиката. Дали ще се върна в политиката, ще зависи от това дали ще има енергия за това", обяви Станишев, но не пожела да уточни дали вижда бъдещето си като обединител на левицата.

Той допълни, че е имал начин да се включи в надпреварата за евроизборите, без да уточни дали подобно на колегата му евродепутат Елена Йончева е получил оферта от друга политическа сила. 

По думите му не е имал никакви съмнения, че наследничката му Корнелия Нинова няма да го включи в листата на БСП за Европарламента, независимо от многото номинации, които е получил от местните организации на партията. И напомни, че Нинова е постъпила по същия начин и през 2019 г., но е била принудена да преосмисли решението си под натиска на националното ръководство.

"През 2020 г. бе пречупен гръбнакът на БСП. Някои (от ръководството - бел. ред.) сключиха сделка, за да идат в Националния съвет, други бяха изгонени", коментира Станишев с уточнението, че не води война с никого и готов на диалог с всички, вкл. и с Нинова.

Според Сергей Станишев някои от сегашните претенденти на БСП за Брюксел и Страсбург "биха стояли по-добре в листата на "Възраждане", а не на модерна европейска партия". За лидерите вляво каза, че положението е "Много вожд - малко индианец". Те не са издържали изпита и носят отговорност за раздробяването на това политическо пространство. А свободните гласове са именно в лявото.

"Преди няколко месеца заявих, че за да има достойно представяне на лявото в България на евроизборите, то трябва да се яви с обща листа, като широко обединение. Но обединение не просто на формации, а около платформа и листа с достойни кандидати. За съжаление, това не се случи и всички лидери носят отговорност пред левите избиратели, защото се оказа, че личните вражди и амбиции са по-важни от големите каузи", бе категоричен бившият премиер на Тройната коалиция на НДСВ, БСП и ДПС.

Така България е останала без нито един играч в полето на социалдемокрацията в тази кампания. Станишев изтъкна, че "Левицата" не се различава по кауза и кампания от БСП. По повод формацията около Ваня Григорова евродепутатът посочи, че тя се опитва да затвори разрива между политиците и живота на работещите хора.

"Но засега не виждам съдържанието и реалната платформа. Синдикализмът е добра идея, но не е достатъчен за формиране на европейска лява идентичност", посочи той.

Станишев дебело подчерта, че е патриот, но и европеец и не би приел да участва в политика с антиевропейски каузи.

"Аз съм социалист, социалдемократ – в модерните условия те са синоними. Консенсусен и диалогичен съм – вярвам, че само така има път напред. Институционален човек съм, защото демокрацията функционира чрез институции", описа веруюто си Сергей Станишев.

По думите му изборите 2 в 1 няма да решат нито един от фундаменталните въпроси пред България.

"През последната година преживяваме не просто политическа криза. Тя се превръща в системна криза на политическата система. Балансира на ръба на пълния срив на доверие и делегитимация на институциите. Най-голямата партия у нас представлява 8-9% от имащите право на глас, а само 40% от избирателите гласуват – това е тежка политическа диагноза. Мнозинството българи протестират като не участват в изборите. Защо е така? Защото наблюдаваме отказ от основната функция на политиката – да чертае бъдещето, да дава посока на развитие на страната, носейки на хората сигурност и перспектива", констатира още бившият лидер на БСП.

За евроскептицизма и нежеланието на хората да гласуват според него вина носят и политиците - заради огромната пропаст между реалния живот и политиката. Липсата на капацитет води до това да се активизират само твърдите ядра на привържениците на партиите и надпреварата между формациите е кой повече ще успее да нахъса електората.

"Днешните избори очевидно ще бъдат изцяло "захлупени" от грозната национална кампания и най-вероятно няма да проведем сериозен разговор какъв ЕС искаме и какво е мястото на България в него. А те са изключително важни за бъдещето на съюза, бих казал даже съдбовни. Макрон дори обяви възможната смърт на ЕС. Защо възниква този въпрос? Да се върнем на основното постижение на съюза: той осигури десетилетия наред зона за мир, сътрудничество между държавите, просперитет. Гарантира социалната държава, за която огромна роля имат социалдемократите. Днес обаче имаме коренно различна ситуация. Нов свят, оформил се в последните години, и развиващ се твърде бързо, изискващ промени – геополитически и икономически. Виждаме ясна тенденция на съкращаване на дела на ЕС в световния БВП в сравнение с другите водещи икономики – САЩ и Китай. Вече над 50% от БВП на света се произвежда от страните извън т. нар. Запад", коментира още Сергей Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

6

Far Rider

30.04 2024 в 16:38

Нужната му енергия ще му я налеят бързо. Отзад!

2073

5

Johnny B Goode

30.04 2024 в 15:38

Нещо там по темата от дисертацията да му намерят работа. Копчетата на униформите на Руската армия може още да се изследват.

14469

4

случайно прочетох

30.04 2024 в 14:34

Няма ли да се хване на работа нещо. Остаря а още не се е трудил.

8053

3

DARTH VADER

30.04 2024 в 14:18

Един от кукловодите се връща на терен,щото стана напечено...

22548

2

dolivo

30.04 2024 в 14:17

свършиха парите в Швейцария

2550

1

alfakentavur

30.04 2024 в 14:15

А все така ли няма "гражданска" професия и специалност? Щото нали като стана премиер - това беше първият работен ден в живота му. След като вече не е премиер - май пак няма истински работни дни.