Ексклузивно Манол Пейков купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

Израел пред Международния съд: Не искахме война в Газа, ЮАР лъже

OFFNews 17 май 2024 в 13:32 3399 0

Снимка GettyImages

Израел заяви пред Международния съд на ООН в Хага, че не е искал война в Ивицата Газа, а е "бил нападнат и се сражава, за да защити държавата и нейните граждани". Освен това Израел обвини Южна Африка в изкривяване на реалността в опита си да поиска от Международния съд на ООН да разпореди спиране на израелската офанзива в град Рафа в Газа в рамките на заведеното от нея дело, по което обвинява Израел в геноцид в крайбрежната територия, като обяви, че палестинският народ е изправен пред "продължаващо изтребление", предаде Би Би Си.

Военната необходимост от израелското настъпление в анклава бе защитена в най-висшия съд на ООН от заместник-главния прокурор по международните дела на Израел Гилад Ноам.

Той нарече делото, заведено от РЮА, по което Израел е обвинен в нарушаване на Конвенцията за геноцида от 1949 г., "безвъзвратно далеч от фактите и обстоятелствата".

"Това отблъскващо обвинение в геноцид е подигравка", каза израелският представител, който допълни, че "тази война е трагедия, но не е геноцид".

Преди изслушването му няколко десетки произраелски демонстранти се събраха пред Международния съд в Хага.

Международният съд започна двудневни изслушвания в четвъртък, когато Южна Африка заяви пред съда, че Израел възнамерява да "изтрие палестинците от лицето на Земята", наричайки Рафа "последната позиция".

"Кампанията в Рафа беше последната стъпка в унищожаването на Газа и нейния палестински народ", каза пред съда южноафриканският адвокат Вон Лоу Кей Си.

Гилад Ноам реагира остро на обвиненията и заяви, че реалността е точно обратната.

"Южна Африка предупреждава този съд, че, цитирам, "ако Рафа падне, пада и Газа". За пореден път обаче реалността е точно обратната. Само чрез свалянето на военната крепост на Хамас в Рафах палестинците ще бъдат освободени от стиснатата хватка на убийствения терористичен режим и пътят към мир и просперитет може най-накрая да бъде проправен", каза той.

Израел започна атаката си срещу "Хамас" в Рафа в началото на май, на фона на предупреждения от ООН за сериозен риск за цивилните.

"Повече от милион разселени палестинци са намерили убежище в Рафа и повече от 630 000 са избягали оттам от началото на операцията", посочват от ООН.

Израел твърди, че офанзивата му в Рафа е необходима, за да унищожи последните останали батальони на "Хамас", които са базирани там, и да спаси около 130 останали израелски заложници, които смята, че са държани в южния град.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови