ПГ на ПП-ДБ внася искане за предсрочно освобождаване на Росен Желязков

OFFNews 24 април 2024 в 19:07 1662 1

Христо Иванов, Кирил Петков, Николай Денков, Асен Василев

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Христо Иванов, Кирил Петков, Николай Денков, Асен Василев

Парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България" внася искане за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Росен Желязков с мотиви за цялостното му поведение като ръководител на тази институция.

От коалицията съобщават, че са председателят на НС злоупотребява с власт и правомощия и работи в интерес на "политическия блок ГЕРБ-ДПС".

Конкретните мотиви към предложението за решение са:

  • · Нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса - Станимир Михайлов;
  • · Системна злоупотреба с правото по чл. 48, ал. 5 от ПОДНС (в изключителни случаи председателят може да предложи промяна в дневния ред по време на пленарното заседание - бел. ред.);
  • · Нарушения при провеждане на парламентарния контрол по чл. 105 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

"Продължаваме Промяната – Демократична България" няма да спре да се бори България да се превърне в нормална европейска държава, допълват от коалицията. 

На 17 април, след като НС освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, въпреки оттеглената оставка от негова страна, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че обмислят  да поискат оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

"Събираме се днес цялата коалиция и ще решим, защото беше безпрецедентно в зала да имаш човек, който е подал и след това си е оттеглил оставката и в този момент да кажеш няма да го изслушваме, в момент, когато вече знаеш, че тази оставка е оттеглена, според мен е достатъчно основание да се поиска оставката на Росен Желязков", каза тогава Петков.

От ПП-ДБ дават пример с нарушенията на чл. 48, ал. 5 от правилника за промяна на дневния ред. 

"Особено флагрантен пример е пленарното заседание от 21.07.2023 г. (петък), когато, непосредствено след откриването на пленарното заседание, председателят г-н Желязков предложи за включване 10 нови, допълнителни точки, както и отпадане на парламентарния контрол. Няма как да се приеме, че в петък сутринта са възникнали 10 броя изключителни случая, които са наложили дневния ред на пленарната зала да бъде сменен изцяло", обясняват оттам.

От мотивите за исканото освобождаване на Желязков става ясно, че председателят на НС не е искал да уважи предложението за почитане на паметта на жертвите на арменския геноцид с едноминутно мълчание.

Според чл. 48, ал. 7 от ПОДНС предложения за почитане на паметта с едноминутно мълчание могат да се правят писмено до 18:00 ч. в деня, предшестващ съответното пленарно заседание.

На 18 април е направено искане за почитане на паметта на жертвите на арменския геноцид на 24 април. 

Въпреки това, на председателски съвет Желязков заявил, че няма да го уважи, защото не било по конкретен
повод. В хода на пленарното заседание днес той обявил, че предложението е недопустимо.

"Текстът формално не въвежда изискване за наличие на годишнина/повод, но дори и да се приеме, че такъв е необходим, за да не се стигне до злоупотреба с това право, то в настоящия случай повод категорично има. 24 април е Международен ден в памет на жертвите на Арменския геноцид. Следователно, има повод, има годишнина (от събитията през 1915 г.) и тезата, че минутата мълчание за почитане на паметта не следва да бъде допусната, не намира основание", смятат от ПП-ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

100

2

Балканец

24.04 2024 в 20:15

“ Росен Желязков от ГЕРБ беше избран за председател на 49-ото Народното събрание. За кандидатурата му гласуваха 136 народни представители (от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Има такъв народ"), нямаше "против", а 94-ма (от "Възраждане", ДПС и БСП ) гласуваха "въздържал се".”

https://www.svobodnaevropa.bg/amp/32370202.html

Нали разбирате всъщност какъв евтин цирк разиграват “борците за нормална държава”?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки