Парламентът уважи президентското вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Кристина Минчева 30 април 2024 в 20:10 1744 0

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Депутатите уважиха ветото на президента върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите. Румен Радев върна за ново обсъждане разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Той настоява дела, касаещи обекти с национално значение и от стратегическа важност, да не се решават в една инстанция, а в две, каквато е стандартната процедура.

Нормативните изменения бяха приети на 19 април и засягат околната среда - създава се предпоставка огромни по мащаб проекти да минават само с мълчаливо съгласие, без да е нужна каквато и да е оценка от компетентния орган по околна среда, алармират критици на промените.

Народните представители гласуваха против новото обсъждане на разпоредбите да бъдат включени в дневния ред на извънредното заседание. Така зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова свика ново извънредно заседание, 20 мин. след приключване на първото, с точка единствена - ново обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите.

Президентското вето беше подкрепено в парламентарната комисия по икономика по-рано днес.

Часове след обявяване на ветото на 29 април, "Зелено движение" подкрепи президента. Според тях с тези промени се осигурява т. нар. "бърза писта" за най-опасните за хората и природата и с най-голям корупционен риск инвестиционни проекти в държавата (вкл. магистрали, АЕЦ, ТЕЦ, заводи и депа за отпадъци, кариери, газопроводи и т.н.).

В своя позиция, разпространена вчера, те пишат, това става обаче не чрез увеличаване капацитета на държавните институции за вземане на бързи и законообразни решения, а чрез елиминиране на екологичните и устройствени процедури по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за устройство на територията (ЗУТ), както и чрез незаконна държавна помощ за инвеститорите.

Ветото бе уважено, след като 99 депутати гласува "за", 108 бяха "против", нямаше въздържали се.

За щетите, които Законът за инвестициите нанася върху българската природа, и далаверите с имоти, които подсигурява - вижте интервюто ни с Тома Белев:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови