Анкета: Подкрепяте ли протеста на университетите?

OFFNews 16 май 2024 в 15:36 1882 0

Снимка БГНЕС

Подкрепяте ли протеста на университетите? Това Ви питаме в анкетата на OFFNews. 

Възможните отговори са:

  • Да
  • Не
  • За първи път чувам, че ще има протест

Можете да гласувате до 19.05- неделя, денят преди провеждането на протестните действия. 

В отворено писмо на Съвета на ректорите се посочва, че държавните и част от частните висши училища се вдигат на протест и няма да отворят врати за студентите в понеделник.

Вторник вечерта (14 май) Съветът на ректорите изпрати отворено писмо до президента, до служебния премиер, до министри, до българския еврокомисар, до омбудсмана, до председатели на парламентарни комисии и до председателите на парламентарни групи, в което се посочва, че държавните и част от частните висши училища се вдигат на протест и няма да отворят врати за студентите в понеделник.

"През последните три години средствата от брутния вътрешен продукт, предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват. В същото време трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни спрямо тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкова висок образователен и интелектуален ценз", пишат от Съвета на ректорите в отвореното писмо.

В 49-ото Народно събрание депутатите фиксираха минимален праг на преподавателските и асистентските заплати, както и на стипендиите на докторантите във висшите учебни заведения. Промените в Закона за висшето образование, предложени от ГЕРБ и ДПС, бяха приети единодушно на първо четене. Те предвиждаха средната работна заплата за преподавателите в държавните висши училища да не е по-ниска от 170% от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца. Минималната основна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища (асистент) да се определя не по-ниска от 125% от средната брутна заплата за страната за последните 12 месеца. Стипендиите на докторантите да станат поне 125% от минималната работна заплата.

По време на второ четене законопроектът срещна изненадващо голяма съпротива от ПП-ДБ с мотива, че отпускането на близо 50 милиона лева от бюджета ще вдигне инфлацията и ще влезе като дефицит в бюджета. Това, от своя страна, би застрашило покриването на критериите за прием в еврозоната. Седмица по-късно кабинетът "Денков" гласува отпускането на 49 млн. лв. за увеличение на заплатите на академичния състав, като парите са за увеличение на възнагражденията на учените от Българската академия на науките (БАН) и държавните висши училища. От общата сума за БАН са предвидени 10 000 000 лв., а за държавните висши училища - 39 000 000 лв. Те обаче не покриват планираните увеличения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови