В Русия приемат наказанието на МОК, но ще обжалват

OFFNews 06 декември 2017 в 13:34 2367 0

Президентът на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) Александър Жуков заяви, че местните спортисти възнамеряват да обжалват пред Спортния арбитражен съд (КАС) наказанието, наложено от Международния олимпийски комитет (МОК).

Ръководният орган на олимпийското движение забрани участието на състезатели под руски флаг на зимните игри в Пьончан, които започват на 9 февруари догодина.

“Русия ще преживее забраната за участие на олимпийските игри в Пьончан, както преживя световните войни, разпада на СССР и санкциите”, заяви в същото време говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова (на снимката).

"Приемаме всичко и го преживяваме", написа тя в социалните мрежи.

Темата за отстраняването е централна и в медиите в Русия, като коментарите са разнопосочни. Според "Ведомости" с решението си да допусне руските национали на олимпиадата само с олимпийския флаг, но не и с трикольора на Русия, МОК "наказва на първо място държавата, допуснала или най-малкото гледала през пръсти как руските спортисти масово и системно използват забранени препарати".

От олимпиадата са отстранени именно символите и представителите на руската държава - знамето й, химнът, националните символи по униформите, служителите от спортната система.

По един или друг начин са наказани всички официални лица, представлявали Русия като държава на игрите. За знамето и химна се говореше отдавна, но в Русия явно не са очаквали да бъдат наказани толкова сериозно именно представители на държавата, изтъква всекидневникът.

Русия може и да обжалва решението на МОК пред Спортния арбитраж в Лозана. На практика обаче няма време за това. Олимпиадата в Пьончан стартира на 9 февруари, отбелязва "Известия".

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!