Свиндал мисли за живота след спорта

OFFNEWS 22 септември 2016 в 17:49 5793 0

Краят на кариерата на норвежкия топалпиец Аксел Лунд Свиндал наближава, но той вече е готов за живота след това. Петкратният световен шампион, двукратен носител на Големия кристален глобус и олимпийски първенец от Ванкувър 2010 пострада сериозно през януари на страховитата писта "Щрайф" в Кицбюел и все още не е сигурно дали ще продължи, макар и да води подготовка в чилийските планини.

Травмата на коляното обаче се оказа полезна за заниманията му извън спорта. Малцина знаят, че Свиндал е рисков инвеститор, който влага средства в стартиращи компании. Самият той признава, че това му напомня много на ските, където без доза риск успехът е немислим.

Последната му сериозна инвестиция е в компанията "Еъртингс", която си е поставила за цел да изобрети надежден метод и инструменти за измерване на качеството на въздуха и концентрацията на газа радон в жилищни сгради. Това звучи доста отвлечено, но радонът е причинител на поне 300 смъртни случая годишно от рак на белия дром в Норвегия.

"Това е малка компания, която има най-добрия продукт, но светът не знае. Чрез мен се надявам да стане достояние на повече хора, а и да се обърне внимание на проблема",споделя Свиндал.

Любопитен момент от биографията на алпиеца е, че като дете е летувал със семейството си на българското черноморско крайбрежие. Това е било доста отдавна и той е забравил почти всичко, но завинаги ще помни едно нещо - как са им откраднали чистачките на автомобила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови