Шифрин подобри рекорда на Стенмарк

OFFNews 11 март 2023 в 16:29 2786 0

Микаела Шифрин

Снимка Getty Images

Американката вече е най-успешният скиор в историята

Американската суперзвезда в алпийските ски Микаела Шифрин стана първият човек в историята, който достига до 87 победи в състезанията от Световната купа.

Петкратната носителка на Големия кристален глобус спечели слалома в Оре и задмина легендарния швед Ингемар Стенмарк, който през 1989 година постигна последната победа в кариерата си, която бе под номер 86. Той постигна това в периода 1974-1989 година, но се е състезавал в по-малко дисциплини от Шифрин, а и календарът е бил по-беден. Това не обезценява постижението на Шифрин, нещо което каза и самият Стенмарк.

"Трудно ще бъде да възприема това, че съм най-великата за всички времена. Най-хубавото усещане в ските е това да печелиш. Знаех, че водя след първия манш и че трябва да бъда умна във втория. Но трябваше и да бъда бърза. Искам да благодаря на целия ми отбор и на всички, които ме подкрепят през всички тези години. Посвещавам тази победа на тях", заяви след финала Шифрин.

27-годишната Шифрин спечели днешното състезание с общо време от 1:41.77 минути. Тя остави на 0.92 секунди зад себе си швейцарката Уенди Холденер и на 0.95 секунди шведката Анна Свен Ларшон, чийто роден дом е на метри от пистата.

Още след първия манш, който Шифрин взе с време от 50.93 секунди, тя отвори разлика от 0.69 секунди пред Ларшон, която бе втора. С това тя даде заявка, че ще дублира успеха си от петък, когато спечели гигантския слалом в Оре.

Във втория манш най-успешната състезателка в историята подходи спокойно и макар да даде пето време, това по никакъв начин не ѝ попречи да се качи на върха на почетната стълбичка за 13-и път през този сезон.

Най-бърза във втория манш с време от 50.52 секунди бе представителката на домакините Корнелия Олудн, която обаче остана на десето място в крайното класиране на точно две секунди и половина от победителката.

Днешното състезание в Оре бе последното преди финалите на Световната купа в андорския курорт Солдеу през следващата седмица. Преди тези четири старта Шифрин има 2028 точки в генералното класиране, с 1003 повече от втората Петра Влъхова от Словакия.

В дисциплината слалом, в която Шифрин е шампионка за седми път в кариерата си, американката има 885 точки. Втората Уенди Холденер е с 610.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови