Русия чака присъдата на МОК

OFFNews 05 декември 2017 в 11:40 2036 0

Изпълкомът на Международния олимпийски комитет трябва да реши днес под каква форма Русия ще участва на зимните олимпийски игри в Пьончан в началото на 2018 година.

Причината за възникването на дебата са множеството разкрития за употреба на допинг и дори целенасочена държавна политика в това отношение преди зимната олимпиада в Сочи през 2014 година. На страната бяха отнети множество медали, а списъкът може да бъде продължен и в близките дни.

МОК не за първи път санкционира Русия, като на игрите в Рио де Жанейро бяха спряни атлетите, а тези участваха, се състезаваха под неутрален флаг.

Какви са вариантите пред МОК:

- Русия изпраща отбор в Пьончан в пълен състав, национален флаг и всички атрибути, като от отбора са изхвърлени вече уличените в употреба на забранени вещества.

- Участие, но без присъствие на церемонията по откриването и прозвучаване на химна при награждаване.

- Присъствие на Игрите на неуличени спортисти под неутрален флаг.

- Тотална забрана за участие.

Последното се счита за най-малко вероятно, тъй като ще пострада зрелищността на състезанието, което едва ли е по вкуса на организаторите и спонсорите. Най-реален е варинт с участието на руските спортисти под неутрален флаг, но тук стои въпросът кой ще финансира участието им. Какво ще се случи обаче предстои да разберем в рамките на деня.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови