Зрители питат, доц. Кунчев отговаря: След ваксина може да се прави секс

На много места вече няма нищо в хладилниците, всичко зависи от доставките, обясни главният здравен инспектор

OFFNews Последна промяна на 22 февруари 2021 в 09:32 13224 0

Може да се прави секс след ваксиниране, дори и ако партньорите са с различни ваксини. Имунната система действа независимо от тези активности. 

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова тв в отговор на зрителски въпрос. Той обясни, и че боядисването на косата няма отношение към ваксинацията, но в миналото са са спирали партиди от боя за коса, предизвикващи много
тежки алергични реакции. 

Доц. Кунчев обясни и процентите защита, които посочват производителите на ваксини - ако е посочено, че след първата доза има 86% защита, това означава, че толкова от ваксинираните няма да се заразят, а останалите ще прекарат заболяването безсимптомно или леко. Около 0,1 - 0,2% от хората не реагират на ваксини, каза още доц. Кунчев. 

Не е невъзможно втората доза от ваксината да се направи на друго място, макар да е за предпочитане да се направи там, където и първата. Активната страна трябва да е съответният човек, който много добре знае кога му идва датата за втора ваксина, допълни доц. Кунчев. По думите му и след като заработи системата за записване след 1 март, опашки пред пунктовете пак ще има. По-важното е да се убедят хората, че това е начинът да се победи вируса. 

В хладилниците вече нищо не стои. На много места в РЗИ работят с минималното количество, защото със старта на кампанията има около 60-70 хиляди дози, които в момента се разпределят към общопрактикуващите лекари. 

Всичко зависи от доставките, днес очакваме дози от "Пфайзер", но поради лошото време може да има забавяне, допълни доц. Кунчев. През март се очаква да получим около половин милион дози. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови