Злоупотребата с електронни устройства в детството води до нарушения в мозъчната дейност

OFFNews 01 февруари 2023 в 10:37 1002 0

дете с таблет

Снимка Pixabay

Изследване на Сингапурския институт по клинична медицина

Прекомерното използване на електронни устройства в ранно детство може да доведе до влошаване на когнитивните способности в по-зряла възраст, съобщи в. "Стрейтс таймс", цитиран от БТА.

"Изследването предостави убедителни потвърждаващи данни за други вече проведени изследвания, за това, че времето, което децата ни прекарват с електронни джаджи трябва да бъде внимателно проследявано, особено в ранните стадии на развитие на мозъка", каза Евелин Лоу, съавтор на изследването и учен в Националния университет на Сингапур и в Сингапурския институт по клинична медицина.

В изследването, проведено в продължение на няколко години, учените са наблюдавали 506 деца. От родителите им била събрана информация за това по колко часа дневно прекарват пред екраните на различни устройства. След това изследваните деца били разделени на групи в зависимост от времето, което прекарват с устройства и били извършени тестове на интервали от няколко години.

Резултатите показали, че колкото повече време прекарват с устройства малките деца, толкова по-значителни отклонения в мозъчната дейност и повече нарушения в познавателните способности се появяват по-късно. Учените са установили и връзка между прекомерното използване на джаджи и нарушенията в изпълнителните функции на мозъка, които отговарят за контрол на импулсите и емоциите, за изпълнение на сложни задачи и за концентрация на вниманието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови