Жители на 'Младост' 1 започват ефективна стачка за премахването на центъра за наркозависими

OFFNews Последна промяна на 03 октомври 2019 в 11:45 2674 1

Снимка Архив

Жителите на столичния квартал "Младост" 1 ще блокират днес движението в района, в знак на протест срещу преместването на центъра по наркомании в сградата на УМБАЛ "Света Ана".

В открито писмо до министъра на здравеопазването и областния управител на София, те твърдят, че увеличеното присъствие на наркозависими създава безпокойство. По думите им сигурният и спокоен картал рязко е променил облика си.

В обръщението си към институциите гражданите настояват центърът да бъде незабавно премахнат от територията на район "Младост". 

"Не намираме за подходящо позиционирането на такъв център в жилищен комплекс и в непосредствена близост до детски и учебни заведения предвид практиката около такива дневни центрове да се наблюдава увеличение на търговията с наркотични вещества.", казват протестиращите.

Припомняме, че в позицията си за преместването на метадоновата програма, от здравното министерство обещаха, че това е временна мярка, но не уточниха за какъв период от време става дума.

Според жителите на "Младост" 1, това поставя под сериозно съмнение обещанието на ведомството.

"Затварянето на входа откъм бл. 18 и заявките за засилено полицейско присъствие не могат да ни успокоят, защото те не решават проблема и ги приемаме като краткотрайни пиар мерки, целящи да приспят вниманието ни.", казват протестиращите.

Те заявяват, че преминават в ежедневни, ефективни стачни действия и са готови да затварят ключови пътни артерии с очакване исканията им да бъдат чути и центърът да бъде преместен от Окръжна болница незабавно.

По информация от Фейсбук днес недоволните от решението на МЗ ще се съберат в 18,30 ч. пред бл. 18 в "Младост" 1. Утре , от 18,30 протестното шествие ще тръгне от спирката на автобуси № 84, 184, и 306 и ще се придвижи към Цариградско шосе, където ще бъдат блокирани лентите за движение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови