Жените са по-застрашени от дълъг COVID, установи проучване

OFFNews 11 ноември 2022 в 13:29 638 0

жена с маска

Снимка Pixabay

Изследване на университета „Нортистърн“

Жените са по-застрашени от дългъг COVID, съобщи електронното издание Медикъл експрес, цитирайки американско изследване.

Проучването съдържа данни от осем вълни на COVID-19, обхваща всички 50 щата и обобщава резултатите на 16 000 души, проследявани на всеки шест седмици между 5 февруари 2021 г. и 6 юли 2022 г.

Маурисио Сантилана, професор в университета „Нортистърн“ и един от авторите на изследването, казва, че продължава събирането на данни за дълъг COVID. За целите на проучването той се определя като наличие на симптоми повече от два месеца.

Според резултатите, публикувани в изданието JAMA Network Open, жените са почти два пъти по-застрашени от дълъг COVID. Засега няма обяснение защо рискът при представителките на нежния пол е толкова голям.

„Изследването е подкана към специалистите да се съсредоточат върху механизма, който задържа вируса по-дълго в женското тяло“, казва Сантилана. Рискът е в зависимост и от възрастта – при пациенти над 40 години той нараства с всяко десетилетие.

Всеки следващ вариант на вируса води все по-малко до дълъг COVID. Засега обаче няма достатъчно данни, за да се потвърди дали тази тенденция ще продължи.

Около 15% от прекаралите заболяването в САЩ са засегнати от дълъг COVID. Подобни са резултатите и в други държави. „Ако 1 от 10 или 9 е засегнат от дълъг COVID, това заслужава внимание“, казва Сантилана.

Симптомите на дълъг COVID варират от постоянна умора до респираторни и сърдечни смущения.

Според Сантилана изследването показва, че ваксинирането също помага да се избегне рискът от дълго протичане. Двудозовите ваксини осигуряват 30% намаляване на възможността от дълъг COVID. В изследването все още няма данни за ефекта на бустерните дози.

„Вирусът ще е с нас години наред и е добре да оценим рисковите фактори. Така ще лекуваме по-добре хората и ще научим как да живеем заедно с COVID“, казва още експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови