Жените с висок риск от HPV са по-застрашени от сърдечно заболяване

OFFNews 07 февруари 2024 в 14:56 558 0

HPV

Снимка Getty Images

Човешки папилома вирус

Жените, при които има висок риск от човешки папиломавирус (HPV), могат да бъдат до четири пъти по-застрашени да починат от сърдечно заболяване, предаде Пи Ей мидиа/ДПА, като цитира проучване. Вирусът може да причини възпаление на кръвоносните съдове, което да допринесе за блокирането и увреждането на артериите, казват учените.

Човешките папиломавируси могат да се предават при полов контакт и не предизвикват симптоми. Известно е, че около 13 вида HPV причиняват 99,7% от случаите на рак на маточната шийка, отбелязва ДПА.

За да проверят дали вирусът е потенциален рисков фактор за сърдечни заболявания, изследователите провеждат редица здравни прегледи на 163 250 корейки без сърдечносъдови проблеми.

Средната възраст на участничките е 40 години, като те се връщат за здравни прегледи на всяка година или две в продължение на средно осем години и половина.

Екипът установява, че жените с високорисков HPV са 3,91 пъти по-застрашени от запушване на артериите и 3,74 пъти по-голяма опасност от смърт вследствие на сърдечно заболяване. Съществува и 5,86 пъти по-голям риск да починат от инсулт.

Изследователите установяват, че рискът е още по-висок при затлъстелите жени с високорисков HPV, отбелязва ДПА.

Проучването е на специалисти от университета Sungkyunkwan в Сеул.

Знаем, че възпалението играе ключова роля в развитието и прогресирането на сърдечносъдовите заболявания, а вирусните инфекции са потенциални причинители на възпалението. Човешкият папиломавирус е известен с връзката си с рака на маточната шийка, но изследванията започват да показват, че HPV може да бъде открит и в кръвния поток. Възможно е да предизвиква възпаление на кръвоносните съдове, което да допринесе за блокирането и увреждането на артериите и да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания, казва проф. Хе Сук Чьон.

Той добави, че проучването, публикувано в European Heart Journal, "подчертава значението на цялостната грижа за пациентите с високорисков HPV".

Експертите "трябва да наблюдават сърдечносъдовото здраве при пациенти с високорисков HPV, особено при тези със затлъстяване или други рискови фактори", отбелязва проф. Чьон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика