Жена с тежка сърдечна малформация роди здраво бебе в болница „Чирков“

OFFNews 27 февруари 2023 в 12:38 1646 0

Болница

Снимка Архив

Болница "Чирков"

28-годишна жена с тежка вродена сърдечна малформация роди здраво бебе в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, съобщиха от здравното заведение.

На шестия месец от бременността родилката е насочена към кардиологичната болница от център за майчино здраве по повод вроден сърдечен порок. При прегледа д-р Незабравка Чилингирова от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ установява сърдечна недостатъчност, съпроводена със симптоми на задух, умора, сърцебиене, изпотяване. Незабавно е била приложена медикаментозна терапия, съобразена с бременността и клиничното състояние на пациентката е стабилизирано.

На 21 февруари 2023 г. бременната постъпва за планирано раждане в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, посредством Цезарово сечение с обща анестезия, за да няма риск за нея и бебето. Междувременно екип от кардиохирурзи, ръководен от проф. Димитър Петков от Клиниката по кардиохирургия има готовност и за сърдечна операция, в случай на усложнение по време на секциото.

Снимка: Болница "Чирков"

Операцията минава безпроблемно и на бял свят се появява малката Симона, която тежи 3,280 кг и е с дължина 50 см. Бебето е преведено веднага към Неонатологичното отделение на СБАЛАГ „Майчин дом“, а майката е екстубирана.

За щастливата развръзка допринасят усилията на мултидисциплинарния екип от специалисти на двете лечебни заведения. Той включва кардиологът д-р Незабравка Чилингирова, анестезиологът д-р Ивац Нацев, кардиохирургът проф. Димитър Петков, акушер-гинеколозите д-р Ибрям Ибрям, д-р Силвия Савова, неонатологът д-р Даниела Горанова, акушерките Жана Лазарова и Мариела Маринска.

Вроденият сърдечен порок на младата жена е от ранно детство. Още на 10 - месечна възраст е оперирана, заради вродена сърдечна малформация Атриовентрикуларен дефект с митрална недостатъчност. След операцията пациентката е била на системно лечение за профилактика на сърдечната недостатъчност, която е спряна през бременността.

УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ има богат опит при бременни с вродени сърдечни малформации. Годишно около 10 жени със сърдечни пороци раждат в лечебното заведение, припомнят от екипа на болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови