Здравното министерство проверява болницата в Плевен заради смърт на дете

OFFNews 25 юли 2019 в 13:14 1948 0

Снимка УМБАЛ "Д-р Георги Странски"

Здравният министър Кирил Ананиев е назначил спешна проверка във връзка със смъртта малко дете в Университетската болница в Плевен.

Пред Нова телевизия майката на детето Велислава Иванова разказва, че на 10 юли, след завръщането на семейството от море, синът й Александър е вдигнал температура, с повръщане и растройство. След консултация с личния лекар и в частна болница в Плевен, момченцето е било насочено за домашно лечение.

В продължение на три дни температурата на детето не спадала и родителите са потърсили помощ в Университетската болница в Плевен.

По думите на майката, след настаняването в инфекциозното отделение, на сина ѝ била поставена система, която впоследствие била спряна. Препоръчали ѝ да дава останалото от двете банки през устата. На сутринта състоянието на детето се влошило и му бил даден антибиотик и урбазон.

Малко след това Александър изпаднал в шок и бил преместен в друга зала. Сложили му инжекции и започнали да подават кислород. Според майката, докато сестрите се опитвали да намерят вени, при сина ѝ лекари почти не са влизали.

Адвокатът на семейството заяви, че е поискал ексхумация на детето, тъй като не била направена аутопсия. Според него се касае за престъпление поради немарливост или незнание. Прокурорът по делото си е подал отвод, което затруднило „разкриването на това престъпление“.

От УМБАЛ Плевен са обяснили, че детето е било с тежка чревна инфекция и силно обезводнено. Лекарите от болницата не са знаели, че му е било приложено някакво лечение. Направени са били изследвания. По думите на говорителя на болницата Момчил Цветков на малко дете не може да се влее цяла система, затова е била спряна. Той потвърдил, че детето е било в много тежко състояние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews