Здравната система ще издържи на натиска от украински бежанци

OFFNews 06 март 2022 в 09:35 1210 0

Здравната система ще издържи на натоварване от украинските бежанци, които към момента у нас са около 100 000, обяви депутатът от Демократична България д-р Александър Симидчиев пред Нова тв.

"Здравната ни система е в период на адаптация. Много хора искат да помогнат, но са необходими административни промени, последвани и от законодателна дейност. До 5- 10 дни ще бъде уреден и въпросът с поставянето на ваксини на украинските граждани от личните лекари. Ваксини не само срещу COVID, но и всички необходими в детска възраст. В Украйна ваксинационното покритие не е много добро в сравнение с България и целия ЕС. Това създава рискове от пренасянето на заболявания при голям бежански поток, като морбили", обясни пулмологът.

Д-р Симидчиев напомни, че всеки украински гражданин, получил статут на бежанец, е автоматично здравноосигурен.

"Много хора обаче пристигат тук с паспортите си и имат статут на посетители. Това трябва да бъде уредено с нормативни разпоредби на централно ниво", обясни той.

Засега 150 лекари са изявили желание да помогнат, но в действителност всички специалисти са готови да работят, посочи още депутатът.

Според него хората, които пристигат в страната ни сега, са тръгнали в сравнително ранен етап от войната в Украйна и нямат много сериозни оплаквания. Те са свързани предимно с респираторни инфекции, характерни за сезона. По-късно обаче вероятно ще пристигат хора с по-сериозни травми и такива, подложени на замърсявания. Тогава ще се увеличат токсичните и травматични проблеми на бежанците. Тези с по-сериозни медицински нужди ще бъдат пренасочвани към болниците във Варна и Русе като най-близки до границата, както и към Пловдив, София и Плевен, уточни пулмологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови