Здравната комисия отхвърли предложението за отмяна на зеления сертификат

OFFNews 11 февруари 2022 в 18:57 1368 2

Снимка Архив/БТА

Здравната комисия в Народното събрание отхвърли предложението на Възраждане за задължаване на министъра на здравеопазването да издаде заповед, с която да отмени изискването за зелен сертификат.

Основният аргумент на вносителите беше, че той е ненужен, тъй като не изпълнява предназначението си да спира разпространението на вируса.

Проекторешението на Възраждане беше подкрепено от членовете на комисията от ГЕРБ, според които зеленият сертификат е побългарен вариант на европейския. Според проф. Асен Балтов въвеждането му в този вид е повишило ваксинационния обхват само с 10%, смъртността е останала висока, а в момента се поставят по-малко от 1500 дози дневно.

Според колегата му Костадин Ангелов държавата не  е успяла да го направи задължителен, където това е било необходимо, дори в Народното събрание, въпреки взетото решение и това го прави безсмислен.

От управляващата коалиция репликираха, че благодарение на въвеждането му страната е успяла да достигне 30% имунизационен обхват и че отмяната му може да стане факт след медицинско становище, а не с политическо решение. "Не мога да приема, че зеленият сертификат е осакатен или че не върши работа", каза Георги Михайлов от БСП. Хасан Адемов от ДПС заяви, че няма да участват нито в дискусията, нито в гласуването на проекта.

Не беше прието и предложението на ГЕРБ за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар на вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието, здравеопазването.

Становището на ангажираните министерства е, че има други компенсаторни механизми, по които цитираните небитови потребители могат да покриват задълженията си.

Отхвърлен бе и Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за здравето, внесен от Елена Цонева Гунчева и група народни представители на 10 декември 2021 г. В мотивите към него Гунчева посочи, че трябва да се сложи граница, за да не може заповед на здравния министър да ограничава граждански права, които според нея са били нарушени с въвеждането на извънредна епидемична обстановка, която по думите ѝ продължава вече две години и допустимият срок да бъде 2 месеца.

Аргументите не бяха приети от представителите на управляващата коалиция, които припомниха, че промените в Закона за здравето са били в условия, в които все още не е имало работещи медицински мерки за противодействие на COVID-19.

По време на заседанието депутатите от здравната комисия изслушаха управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

В отговор на запитване от народните представители от ГЕРБ той съобщи, че Здравната каса не е платила по-малко средства на лечебните заведения за декември. 

НЗОК през цялото време на пандемията е плащала основно за дейност на лечебните заведения и след това е доплащала на лечебните заведения. Касата нито за момент не е спирала нито едно плащане, допълни той. И досега нямаме изпратено изискване от болниците, че не е извършено плащане. НЗОК е изпълнила в пълен обем нормативните и законови изисквания за плащанията. Към декември 2021 год. Касата е платила 270 млн. лв. на лечебните заведения.

Всички решения на Надзорния съвет са съгласувани между предишния председател на Надзорния съвет на НЗОК - д-р Александър Златанов, и Българския лекарски съюз, а не с управителя на Касата, каза още той.

НЗОК има четири различни механизма за различни плащания - лекарства, лечебни заведения, медицински изделия и др, и ще бъдат предоставени на членовете на комисията, за да се запознаят с тях.

Предвидени са 188 млн. лв. за 6 месеца като доплащане към работната заплата, в които са включени месечно по 600 лв. за лекари, по 360 за специалисти по здравни грижи и по 120 за санитари, посочи още проф. Салчев.

Ако се реши да се плаща за целия персонал на лечебните заведения, това трябва да се предвиди в бюджета на НЗОК, добави проф. Салчев. Проф. Салчев припомни, че допълнителни средства получават и фармацевтите в болничните аптеки.

Помощник-фармацевтите не получават допълнителни средства, тъй като в закона не е уточнено, че те спадат към групата на специалистите по здравни грижи, припомни проф.Салчев.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови